1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sosiaali- ja terveysministeriö varoittaa potilasturvallisuuden vaarantumisesta

Sosiaali- ja terveysministeriö varoittaa terveydenhuollon kriittisten toimintojen vaarantuvan Tehyn mahdollisten joukkoirtisanoutumisten toteutuessa. Ministeriö on arvioinut työtaistelun seurauksia lääninhallitusten eri sairaanhoitopiirien antamien selvitysten perusteella.

Kotimaan uutiset

Erikoissairaanhoidon kriittisistä toiminnoista, kuten päivystyksestä, tehohoidosta, synnytyksistä, syövän akuuttihoidosta ja kiireellisestä leikkaustoiminnasta irtisanoutuvia on monissa sairaanhoitopiireissä paljon, jopa 70 prosenttia.

Sairaanhoitopiirien arvioiden mukaan kiireellisen tutkimuksen ja hoidon toteutuminen supistuu tai vaarantuu merkittävästi kaikissa sairaanhoitopiireissä, joissa joukkoirtisanoutumisilmoituksia on tehty.

Ministeriö huomauttaa, että henkilöstösiirrot ovat vaikeasti toteutettavissa nopeassa aikataulussa, koska kriittisissä toiminnoissa edellytetään erityisosaamista.

Ministeriö korostaa, että saatujen tietojen perusteella irtisanoutumiset vaarantavat potilaiden henkeä ja terveyttä ja saattavat johtaa ihmishenkien menetyksiin tai vammautumisiin.

STM on kutsunut torstaiksi Tehyn edustajia tapaamiseen, jossa on tarkoitus keskustella potilasturvallisuudesta. Tehyn palkkakiistan sovittelu jatkuu Terveydenhuoltohenkilökunnan ammattijärjestön Tehyn palkkakiistan osapuolet tapasivat keskiviikkona valtakunnansovittelijan johdolla. Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen mukaan osapuolet ovat kaukana toisistaan. Salonius arvioi, että kaikki on vielä mahdollista, myös se, että työtaistelu toteutuu. Viimeksi osapuolet neuvottelivat maanantaina. Tehy aloitti maanantaina hoitohenkilöstön kuntien virkoja ja toimia koskevan hakukiellon ja -saarron. Jos neuvotteluissa ei synny sopua, lähes 13 000 hoitajaa on uhannut irtisanoutua. Irtisanoutumisten on määrä astua voimaan 19. marraskuuta. Irtisanoutumisia peruttiin Lapissa Lapin sairaanhoitopiirissä neljä tehyläistä on perunut irtisanoutumisen. Neljän peruneen jälkeen Lapin keskussairaalasta ja Muurolan sairaalasta on ottamassa lopputilin 448 tehyläistä.

Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela ei kerro tarkemmin, missä tehtävissä peruneet työntekijät ovat. Irtisanoutuneilla tehyläisillä on ensi maanantaihin asti aikaa perua irtisanoutumisensa.

Joissakin sairaanhoitopiireissä tilanteen selvittäminen on vielä kesken. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa tiedot irtisanoutumisensa peruneista tehyläisistä saadaan torstaina.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi