Kiander: Etelä-Suomi ei ehkä tarvitse 141-tukea

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajan Jaakko Kianderin mukaan Etelä-Suomen maatalous ei välttämättä tarvitse 141-tukea. MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vierailleen Kianderin mukaan tuen tarve vähenee, kun viljan hinta on nousussa.

Kotimaa

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander kuitenkin myöntää, että tuen poistuminen asettaisi suomalaiset viljelijät selvästi huonompaan kilpailuasemaan eteläisen Euroopan viljelijöihin verrattuna.

Kiander veikkaa, että 141-asiassa löydetään jonkinlainen kompromissi, vaikka EU:n komission kanssa on vielä kova vääntö edessä.

Suomi vääntää paraillaan kättä tuen jatkamisesta EU:n kanssa. Unionin maatalouskomissaari Mariann Fischer Boel perää Suomelta uutta mallia 141-pykälän uudistamiseksi ennen kuin tukineuvotteluja voidaan jatkaa.

Fisher Boel ehtii kuitenkin tavata Suomen maatalousministerin Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) vasta marraskuun puolivälissä. Tapaamisen aiheena on silloin Etelä-Suomen maataloustuen 141-pykälä. EU vaatii tukea leikattavaksi asteittain.

Nyt voimassa oleva EU:n ja Suomen välinen maataloustuen Etelä-Suomea koskeva 141-pykälä on voimassa kuluvan vuoden loppuun. Suomi haluaisi tuesta pysyvää, mutta nyt neuvotellaan ratkaisusta jossa tuki laskisi asteittain vuoteen 2013 mennessä.

YLE Uutiset