Carnegie-taidepalkinnon voittaja ei voi olla maalaamatta

Kiasman syksyn päänäyttelyavautuu yleisölle perjantaina. Näyttelyssä on esillä maailman merkittävimpiin taidepalkintoihin lukeutuvan Carnegie Art Awardin tämänvuotisen voittajan Torsten Anderssonin töitä. Ylen kirjeenvaihtaja Jyri Rantala kävi tapaamassa ruotsalaista Anderssonia tämän kotona ennen näyttelyn avajaisia.

kulttuuri

Tapaaminen taiteilija Anderssonin kanssa ei ollut aivan tavanomainen. Hän oli unohtanut koko haastattelun ja ihmetteli, että sattui olemaan kotona. Onneksi oli, sillä Anderssonin löytäminen keskeltä skoonelaista metsää ei ollut aivan yksinkertaista; Benarpin pikkukylää eivät tunne sen enempää kartat kuin nykyajan navigaattoritkaan.

- Tämä on äitini kotipaikka, jossa olen varttunut. Tulin tänne viikoksi, mutta jäinkin 40 vuodeksi, kahdeksankymppinen Andersson kertoo. Andersson pakeni piilopaikkaansa Tukholmasta, jossa hän oli taidekorkeakoulun rehtorina yrittänyt turhaan uudistaa taideopetusta. Itse hän haluaa luoda uutta vielä 82-vuotiaana. - Olen kai syntynyt tekemään kuvia. Se riivaa minua ja saan siitä rauhan, taitelija kuvailee. Tinkimätön kuvantekijä pakenee kameraa

Omalaatuinen taiteilija ei pahemmin perusta kamerasta. Hän hivuttautuu koko ajan kameran ulottuvilta ja suhtautuu nyrpeästi kuvaajaan toiveisiin. Hän ei suostu käyskentelemään pihalla, jottei synny mielikuvaa elämänsä ehtooseen linkuttavasta vanhuksesta. Taulujen nostelukin vain kuvaamisen takia on vastenmielistä.

Teoksiaan hän kuitenkin suostuu esittelemään. Kaikkiin töihinsä Andersson ei tosin ole tyytyväinen, ja epäonnistuneet hän kertoo makuloivansa eli käytännössä tuhoavansa polttamalla. Ateljeen lattialta löytyy tuore pino kokon aineksia.

- Selvästi epäonnistuneet koeotokset, joissa sattuma ei ole ollut suosiollinen, tuhoan saman tien. Ne, joista on vaikeampi päättää, lojuvat tässä. Sattuma on täysin ratkaiseva tässä työssä. Minä kutsun sitä armoksi, toiset Jumalan osuudeksi. Jälkikäteen huomaa, että parhaita ovat ne työt, joita tahto ei ole ohjannut.

Energisestä maalaustaiteesta kiitetty Andersson vastailee aikansa kärsivällisesti, mutta kyllästyy lopulta taiteesta ymmärtämättömän toimittajan tekofiksuihin kysymyksiin. Hölmöimmästä päästä oli kuulemma kysymys taiteen roolista yhteiskunnassa.

- Toisinaan kysytään kysymyksiä, joihin on todella vaikeaa vastata. Ne vaativat joko aivan tyhmän tai hyvin monimutkaisen vastauksen. Aivan kuin vastaisi kysymykseen, miten Jumala pukeutuu. Ensin pitäisi tietää, onko Jumalaa olemassa ja pukeutuuko hän ylipäätään. Sitten voi pohtia pukeutumista. Sellaiseen on usein vaikea vastata.

YLE Teema esittää näyttelyn avajaiset verkkosivuillaan Torsten Andersson vastaanottaa miljoonan Ruotsin kruunun (noin 110 000 euron) Carnegie-palkintonsa Kiasman näyttelyn avajaisissa torstaina illalla. Anderssonin teosten lisäksi näyttelyssä on esillä kaikkien 26 finalistin töitä. Näyttely kiertää Helsingin lisäksi muut pohjoismaiset pääkaupungit sekä Nizzan ja Lontoon. YLE Teema lähettää Kiasman näyttelyn avajaisgaalan verkkosivuillaan torstaina illalla. Lähetys alkaa kello 19.07. Lisäksi YLE Teema esittää Carnegie Art Award -taitelijakuvia päivittäin torstaista alkaen. Magnus Eglerin ohjaamat henkilökuvat näytetään kaikki peräkkäin 17. marraskuuta.

Lähteet: YLE Uutiset