1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Risto Isomäki taistelee kirjoillaan ympäristön puolesta

Risto Isomäen kuudes romaani, ydinvoimaa ja sen vaaroja pohtiva Litium 6 julkaistaan Helsingin kirjamessuilla perjantaina. Tietokirjojakin kirjoittavalle Isomäelle yksi keskeinen syy ekotrillereiden kirjoittamiseen on pyrkimys vaikuttaa ihmisten ympäristötietoisuuteen.

Kulttuuri

Isomäen mielestä kaunokirjallisuudella voi muuttaa vaikeasti sisäistettävät asiat helpommin käsitettäviksi kuin asiatekstillä.

- Kaunokirjallinen teksti pysyy muuttamaan asiat tunnetasolla todellisemmiksi kuin asiateksti. Näin on erityisesti silloin, kun kyse on ongelmista, joiden mittakaava on kaukana ihmisten arkitodellisuudesta, kirjailija arvioi.

Ympäristönsuojelun ajaminen kaunokirjallisuuden keinoin kannattaa hänen mukaansa siksikin, että kaunokirjallisuuden lukijat valikoituvat sattumanvaraisemmin kuin tietokirjojen lukijat. Jännittävään kirjaan voi tarttua kuka tahansa. Ympäristöaiheisten tietokirjojen lukijoista taas suurin osa on jo valmiiksi kiinnostuneita asiasta.

Litium 6 -teoksessaan Isomäki pohtii jännitysromaanin keinoin, mitä saattaa tapahtua, jos maailma alkaa torjua ilmaston lämpenemistä rakentamalla valtavasti lisää ydinvoimaa. Kirjassa pohditaan myös, mitä vaikutuksia nykyaikaisessa suurkaupungissa räjähtävällä ydinpommilla olisi. Taiteella voi vaikuttaa todellisuuteen Risto Isomäki on kirjoittanut monta tietoteosta ympäristöstä, kehitysyhteistyöstä ja kolmannesta maailmasta. Myös ympäristöjärjestöissä toimiessaan hän on etsinyt keinoja, joilla saisi ihmiset ottamaan ilmastonmuutoksen vakavasti. Hänen mielestään taiteilijat voisivat tehdä nykyistä enemmän ilmastonmuutoksen torjumiseksi. - Ei riitä, että ihmiset saavat huolestuttavia tiedonmuruja muutaman kerran vuodessa. Ihmisten pitäisi kohdata todellisuus paljon useammin, jotta alkaisi tapahtua pitkälle meneviä kulttuurisia muutoksia, painottaa Isomäki. Hänellä on omakohtaista kokemusta siitä, että taiteella voi vaikuttaa. Hänen Finlandia-ehdokkaanakin ollut kirjansa Sarasvatin hiekkaa on nimittäin saanut aikaiseksi nimenkeräyksen Internetissä. Tulevaisuuteen sijoittuvassa Sarasvatin hiekassa maailma herää liian myöhään tajuamaan, että ilmaston lämpeneminen rajuine vaikutuksineen on jo totta, ja että rannikoille rakennetut ydinvoimalat ovat vakavaksi vaaraksi ihmiskunnalle, koska esimerkiksi jäätiköiden sulamisen aiheuttamat hyökyaallot voivat vahingoittaa ydinvoimaloiden jäähdytysjärjestelmiä.

Nyt ympäristöjärjestöjen Hyökyaalto-kampanjalla vedotaan suomalaisiin europarlamentaarikoihin, jotta he vastustaisivat uusien ydinvoimaloiden rakentamista valtamerten rannoille.

Lähteet: YLE Uutiset