1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sovittelulautakunta sovittelemaan Tehy-kiistaa

Työministeriö on määrännyt valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen esityksestä sovittelulautakunnan sovittelemaan Tehyn ja kunnalllisen työmarkkinalaitoksen työkiistaa. Sovittelulautakunnan puheenjohtajaksi tulee arkkiatri Risto Pelkonen ja jäseniksi kiistan osapuolten lisäksi alivaltiosihteeri Martti Hetemäki ja tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen.

Kotimaan uutiset

Arkkiatri Risto Pelkonen pitää sovittelulautakunnan saamaa haastetta kovana. Hän kuitenkin uskoo, että lautakunta voi pakon edessä löytää kiistaan sopimuksen, joka on kaikkien hyväksyttävissä.

Pelkonen sanoi YLE Uutisille, että kova paine voi pakottaa ratkaisuun. Hän huomauttaa, ettei kukaan ei halua hoitajien joukkoirtisanoutumisen toteutuvan.

Sovittelulautakunnan työlle ei ole asetettu vielä aikataulua. Lautakunta kokoontuu ensimmäisen kerran ensi viikolla. Ratkaisuehdotuksia toivotaan kuitenkin hyvissä ajoin ennen 19:ttä marraskuuta, jolloin irtisanoutumiset uhkaavat toteutua.

Arkkiatri Pelkonen ei tässä vaiheessa halua ottaa kantaa siihen, mitä esimerkiksi valtion mahdollisesti olisi tilanteessa tehtävä. Pelkonen myös korostaa, että hänellä on sovittelulautakunnassa vain puheenjohtajan rooli eikä hän yksin tee esityksiä kiistan ratkaisuksi.

Sovittelulautakunnan perustaminen Saloniuksen oma ajatus Valtakunnansovittelija Juhani Salonius sanoo YLE Uutisille päätyneensä esittämään lautakunnan perustamista, koska osapuolet olivat tiukasti omissa asemissaan käytyjen neuvottelujen jälkeen.

Saloniuksen mukaan lähiviikkoina ei olisi ollut odotettavissa merkittävää edistystä. Lautakunnassa ovat edustettuina sekä työmarkkinaosapuolet että merkittäviä vaikuttajia. Valtakunnansovittelija toivoo, että keskustelu lautakunnassa toisi uusia ajatuksia ja parempia mahdollisuuksia sovintoesityksen antamiseen.

Salonius sanoo, että ehdotus lautakunnan perustamisesta syntyi ilman kiistan osapuolia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi