1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kulttuurirahaston perustamiseen rahaa antaneiden nimet verkossa

Suomen Kulttuurirahaston perustamiskeräykseen osallistuneiden 170 000 suomalaisen nimet löytyvät nyt internetistä. Vuonna 1938 kerätyt nimet on digitoitu rahaston uusille verkkosivuille.

Kulttuurirahaston mukaan lähes jokainen suomalainen voi löytää nimien joukosta sukulaisiaan ja tuttaviaan. Tietoja voi hakea lahjoittajan nimen, kunnan ja ammatin perusteella.

Kulttuurirahaston perustamiseen tarvittu pääoma kerättiin noin 30 000 koululaisen voimin syksyllä 1938. Ovelta ovelle kiertäneet koululaiset saivat koottua kaikkiaan 2,7 miljoonaa silloista markkaa. Perustamiskirjakeräyksen ohella järjestettiin lahjakirjakeräys, joka oli suunnattu varakkaammille lahjoittajille. Yhteensä lahjoituksista kertyi vuoden loppuun mennessä kymmenen miljoonaa markkaa. Nykyisin kulttuurirahasto on yksi Euroopan suurimmista säätiöistä. Sen pääoma on yli miljardi euroa. Säätiö tukee suomalaista tiedettä ja taidetta vuosittain yli 30 miljoonalla eurolla. Nyt digitoidussa muodossa tarjolla olevat keräyslistat on sidottu 42 paksuun niteeseen, joita säilytetään Kulttuurirahaston hallituksen kokoushuoneessa. YLE Uutiset