1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Faktalaatikko: Tehyn työriidan sovittelulautakunta

Kotimaan uutiset

- Tehyn työriitaa selvittämään asetetun lautakunnan johtoon nimitettiin arkkiatri Risto Pelkonen.

- Lautakunnan muut jäsenet: Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki, Kunnallisen työmarkkinalaitoksen johtaja Markku Jalonen (kok.) ja laitoksen valtuuskunnan puheenjohtaja Pekka Palola (sd.), Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Paula Kokkonen (kok.), STTK:n pääsihteeri Leila Kostiainen (sd.), tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen, Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola (kok.) ja varapuheenjohtaja, kansanedustaja Paula Sihto (kesk.)

- Sovittelulautakunnan nimeäminen perustuu työriitojen sovittelusta annettuun asetukseen.

- Työriidan osapuolet eivät voi kieltäytyä tällaisesta sovittelusta, mutta lautakunnan ratkaisuesitys ei ole osapuolia sitova. Osapuolia ei voi pakottaa sovintoon.

- Työriitojen sovittelulautakunnan käyttö on ollut erittäin harvinaista.

- Edellisen kerran sovittelulautakuntaa käytettiin vuonna 2001, jolloin sen tekemän sovitteluesityksen perusteella lopetettiin lähes viisi kuukautta kestänyt lääkärien lakko.

- Lautakuntaa käytettiiin myös elintarviketeollisuuden työkiistassa 1994 sekä Metalliliiton lakon sovittelussa 1971.

- Työministeriön nimittämää sovittelulautakuntaa yleisempi käytäntö työriitojen selvittelyssä on ollut erilaisten työriitojen osapuolten yhteisellä sopimuksella perustetut sovittelu-, sovinto- tai ratkaisulautakunnat.

YLE Uutiset / Alueuutispalvelu

Lue seuraavaksi