1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tehy haastoi työnantajia oikeuteen

Terveydenhoitoalan ammattijärjestö Tehy on haastanut työtuomioistuimeen Kunnallisen työmarkkinalaitoksen, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien kuntayhtymät sekä Tampereen kaupungin.

Kotimaan uutiset

Tehyn mukaan jotkut työnantajat ovat julistaneet tai julistavat avoimiksi ne työpaikat, joihin tehyläisten joukkoirtisanoutumiset ovat kohdistumassa.

Toinen perustelu oikeusjuttujen nostamiselle on se, että joukkoirtisanoutumisesta ilmoittaneille tehyläisille on lähetetty painostavia kirjeitä, joissa heitä on kehotettu ilmoittamaan työnantajalle, jos he eivät haluakaan irtisanoutua.

Järjestön mukaan työnantajilla ei ole perusteita julistaa työtehtäviä haettaviksi, koska joukkoirtisanoutuminen on työtaistelutoimi, jonka tarkoituksena ei ole lopettaa palvelusuhteita lopullisesti.

Painostuskirjeillä työnantaja toimii Tehyn mukaan suoraan järjestön työtaistelua vastaan. Ainoa lain sallima toimi työnantajan puolelta olisi työnsulku, järjestö ilmoittaa kannanotossaan.

Tehyn edunvalvontajohtaja Minna Helle sanoo Tehyn koko ajan hakeneen kiistaan ratkaisua neuvotteluteitse. Kunnallinen työmarkkinalaitos on hänen mukaansa sen sijaan suunnannut voimavarojaan tuloksettomiin vastatoimiin.

- Työnantajat ylireagoivat ja toimivat nyt erittäin lyhytnäköisesti. Samalla he viestittävät tehyläisille, että "teitä ei todellakaan tarvita", Helle sanoo. Hänen mukaansa työnantajien toimet eivät voi olla vaikuttamatta työilmapiiriin ja työpaikkojen arkeen tulevaisuudessa.

YLE Uutiset Tehyn kiihtyvä taistelu palkkojen puolesta (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi