1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kansallisbaletin johtajaksi ehdotetaan Kenneth Greveä

Kansallisoopperan säätiön hallitus ehdottaa Kansallisbaletin taiteelliseksi johtajaksi Kenneth Greveä. Hän toimii Tanskan Kuninkaallisen baletin ensitanssijana ja balettimestarina.

Kulttuuri

Hallitus pyytää nyt Kansallisoopperan henkilöstöryhmiltä lausunnot ehdotuksesta. Baletin taiteellisen johtajan nimityksestä päätetään hallituksen seuraavassa kokouksessa marraskuussa.

Greven valintaa hallitus perustelee sekä hänen vahvalla klassisen baletin tuntemuksellaan että hänen kokemuksellaan nykytanssista. Lisäksi hänellä on erinomaiset kansainväliset kontaktiverkostot, hallitus muotoilee tiedotteessaan.

39-vuotias Greve on opiskellut balettia Tanskan Kuninkaallisen teatterin balettikoulussa ja Yhdysvalloissa School of American Ballet -koulussa. Hän on tanssinut muun muassa American Ballet Theatressa, Pariisin oopperan baletissa ja Wienin valtionoopperan baletissa. Vuodesta 1992 lähtien Greve on ollut Tanskan Kuninkaallisen baletin ensitanssija. Greve on opettanut Tanskan Kuninkaallisessa baletissa ja useissa kansainvälisissä balettiryhmissä. Viime vuodesta lähtien hän on ollut Tanskan Kuninkaallisen baletin balettimestari. Lisäksi hän on luonut omia koreografioita. Parhaillaan hän valmistaa ensi-iltaan omaa versiotaan Pähkinänsärkijästä Tanskan Kuninkaalliselle baletille.

Baletin taiteellinen johtaja päälliköi ja kehittää Kansallisbalettia sekä vastaa sen ohjelmiston taiteellisesta suunnittelusta. Baletinjohtaja toimii pääjohtajan alaisuudessa. Pääjohtajalle kuuluu vastuu Kansallisoopperan toiminnan yleisestä johtamisesta ja taloudesta.

Lähteet: YLE Uutiset