1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä rajoittaa Etyjin vaalitarkkailijoiden työtä

Venäjä aikoo rajoittaa Etyjin vaalitarkkailijoiden työtä joulukuisissa parlamenttivaaleissaan. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustaja on tänään vahvistanut järjestön saaneen Venäjältä vaalitarkkailukutsun, jossa rajoitetaan tarkkailuoperaation laajuutta.

Ulkomaat

Virallista kutsua odotettiin viikkoja. Nyt saatu kutsu leikkaisi Etyjin vaalitarkkailijoiden määrää edellisistä parlamenttivaaleista merkittävästi.

Kun Venäjän vuoden 2003 parlamenttivaaleissa Etyjin vaalitarkkailijoita oli noin 400, uusi kutsu kutistaisi vaalitarkkailijadelegaation noin 70 tarkkailijaan. Tarkkailijaryhmän koon ohella kutsussa rajoitetaan vaalitarkkailun kesto lyhytaikaiseksi. Aiemmin Etyjin vaalitarkkailijoiden ydinryhmä on ollut paikan päällä viikkoja. Etyjin mukaan Venäjän määräämät rajoitteet joulukuun alun parlamenttivaalien vaalitarkkailulle ovat "ennenkuulumattomia". Etyjin edustajan mukaan vaalitarkkailulle määrätyt rajoitteet voivat vakavasti rajoittaa mahdollisuutta täysimittaiseen ja mielekkääseen vaalitarkkailuun. Venäjän keskusvaalikomitean jäsen ilmoitti tänään, että Venäjällä on oikeus määrätä itse vaadittavien vaalitarkkailijoiden määrästä. Ilmoituksen mukaan Venäjällä on lisäksi oikeus päättää vaalitarkkailijoiden oleskelun säännöistä ja menettelytavoista, kertoo uutistoimisto Itar-Tass. Venäjällä järjestetään parlamenttivaalit joulukuun 2. päivä. Reuters, Itar-Tass

Lue seuraavaksi