Italia aikoo karkottaa vaarallisia EU-kansalaisia

Italian hallitus on päättänyt, että poliisi voi karkottaa maasta yhteiskunnalle vaarallisia EU-kansalaisia. Hallituksen hätäistunnossaan muovaama määräys juontaa juurensa romanialaisten Italiassa tekemiin rikoksiin. Italian presidentti allekirjoitti määräyksen torstaina.

Ulkomaat

Italian pääministeri Romano Prodi kutsui keskustaoikeistolaisen hallituksensa hätäistuntoon keskiviikkona. Istuntoa edelsi tapaus, jossa 47-vuotias italialaisnainen raiskattiin ja pahoinpideltiin niin pahoin, että hän on vaipuneena koomaan. Teosta epäillään nuorta romanialaismiestä. Nainen on merivoimien upseerin vaimo.

Rooman pormestari Walter Veltroni puolestaan kertoo kaupunkinsa rikostilastoihin nojaten, että vuoden ensimmäisten seitsemän kuukauden aikana raiskauksien, ryöstöjen ja tappojen tekijöistä 75 prosenttia on ollut romanialaisia. Romania liittyi Euroopan unioniin vuoden alusta, jolloin myös maan kansalaisten liikkuminen yli rajojen pitkin Eurooppaa helpottui.

Romanialaisia on Italiassa tuoreiden arvioiden mukaan jopa yli 550 000. He ovat maan suurin siirtolaisryhmä; yhteensä Italiassa on noin 3,7 miljoonaa siirtolaista. Prodi uskoo, että romanialaisten tekemät rikokset eivät ole vain Italian ongelma, vaan asiasta pitäisi keskustella unioninlaajuisesti. Prodin hallitusta on aiemmin syytetty löysästä siirtolaispolitiikasta. Reuters, AFP