1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tehyn ja työnantajan kiistan käsittely jatkuu maanantaina

Tehyn ja kuntatyönantajan kiistan käsittely jatkuu työtuomioistuimessa maanantaina. Asian käsittely alkoi tuomioistuimessa perjantaina puoliltapäivin mutta jäi vielä ilman ratkaisua. Niin Tehy kuin KT:kin ovat nostaneet kanteet toisiaan vastaan.

Kotimaan uutiset

Kunnallinen työmarkkinalaitos perustelee kannettaan siten, että joukkoirtisanoutumisessa on mukana myös virkasuhteisia henkilöitä, vaikka kunnallinen virkaehtosopimuslaki ei tunne joukkoirtisanoutumista työtaistelumuotona.

Tehy puolestaan perustelee omaa kannettaan sillä, että irtisanoutuneiden hoitajien työpaikkoja ei voi julistaa haettaviksi, koska joukkoirtisanoutuminen on työtaistelutoimi, jonka tarkoituksena ei ole lopettaa palvelusuhteita lopullisesti.

Tehy syyttää myös työnantajaa painostavien kirjeiden lähettämisestä irtisanoutumisesta ilmoittaneille tehyläisille.

Tehy on nostanut kanteen kuntatyönantajan lisäksi Etelä-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirejä sekä Tampereen kaupunkia vastaan.

Muut hoitajajärjestöt haluavat tulla kuulluiksi Tehy-kiistassa

Muut hoitajajärjestöt haluavat, että Tehyn työtaistelua ratkova sovittelulautakunta kuulee niitäkin. KTN, SuPer, JHL, Jyty ja JUKO muistuttavat edustavansa noin 55:tä prosenttia terveydenhuollon hoitajista ja sovittelulautakunnan ratkaisut koskevat heitäkin.

Järjestöjen mukaan Tehy ei ole ilmoittanut toisille järjestöille työtaistelunsa rajauksista, vaikka järjestöjen yhteiset säännöt sitä edellyttäisivät.

Järjestöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja töihin jäävien hoitajien tilanteesta, jos Tehyn työtaistelu alkaa. Ne pitävät työtaistelua myös haasteena työriitojen sääntelyn ja lakko-oikeuden tulevaisuudelle.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi