Hollywoodin lakko näyttää todennäköiseltä

Yhdysvaltain filmiteollisuuden keskuksen Hollywoodin elokuvakäsikirjoittajat uhkaavat mennä lakkoon maanantaina. Käsikirjoittajien ammattiliitto antoi ilmoituksen lakosta perjantai-iltana.

Käsikirjoittajien nykyinen työehtosopimus umpeutui torstaina. Käsikirjoittajien liitto oli sitä ennen neuvotellut kuukausia sopimuksesta, joka olisi antanut käsikirjoittajille suuremman osuuden DVD- ja internetelokuvien tuotosta. Neuvottelut ovat umpikujassa. Jos viime hetken sopimusta ei synny, lakko alkaa maanantaina. Kyseessä olisi Yhdysvaltain elokuva- ja televisioalan suurin kriisi vuosikymmeniin. Käsikirjoittajien lakon odotetaan vaikuttavan ensimmäiseksi joidenkin suosittujen talk show -ohjelmien ja saippuaoopperoiden tuotantoon. Esimerkiksi Jay Lenon, David Lettermanin ja Conan O'Brienin luotsaamien ohjelmien tekemisen uskotaan pysähtyvän heti lakon alkamisen jälkeen, koska ohjelmissa vitsaillaan ajankohtaisille asioille. Lakko vaikuttaisi myös Suomessa nähtävän Late Night with Conan O'Brien -ohjelman esittämiseen. Subtv:n kanavajohtaja Maaretta Tukiaisen mukaan todennäköisintä on, että talk showsta esitettäisiin uusintoja.

Varsinaista elokuvatuotantoa käsikirjoittajien lakko ei ainakaan vielä hidastaisi. Lakko olisi Hollywoodin käsikirjoittajien liiton ensimmäinen työnseisaus vuoden 1988 jälkeen.