Kampanja suitsimaan kännykkäkailotusta

Tänään alkaa huomaavaiseen kännykänkäyttöön opastava Älä Kailota -kampanja.

Kotimaa

Kampanjan järjestäjiä ovat joukkoliikenteen toimijat, teleoperaattorit ja viestintäviranomaiset. He pyrkivät muistuttamaan kansalaisia kännyköiden huomaavaisesta käytöstä erityisesti julkisissa liikennevälineissä.

Kansalaisia kehoitetaan miettimään, mitä ja missä he puhelimeensa puhuvat sekä herättää julkista keskustelua matkapuhelimen käytöstä yleisillä paikoilla. Yksityisasioista ja liikesalaisuuksista puhuminen sekä kovaan ääneen kailottaminen ovat asioita, joihin erityisesti halutaan vaikuttaa. Matkapuhelimen huomaavainen käyttö on osa hyviä tapoja.

Internetiin on laadittu Äläkailota.fi-kampanjasivusto, jossa on mm. kännykänkäyttöön liittyviä kohteliaisuussääntöjä.

TNS Gallupilla teetetyn kyselyn mukaan joukkoliikenteen käyttäjistä reilua viidennestä on häirinnyt muiden matkustajien matkapuhelimen käyttö.

Erityisesti johtavassa asemassa olevat, pääkaupunkiseudulla asuvat sekä nuoret aikuiset kokevat kanssamatkustajien matkapuhelimen käytön joskus häiritsevänä. Suopeimmin muiden ihmisten kännykän käyttöön suhtautuvat alle 24-vuotiaat nuoret.

Eniten suomalaisia häiritsee kyselyn mukaan puhuminen kovalla äänellä. Myös henkilökohtaisista tai luottamuksellisista asioista puhuminen sekä ruokoton kielenkäyttö ärsyttävät.

Yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että suomalaisia pitäisi muistuttaa huomaavaisesta matkapuhelimen käytöstä. Kampanjoinnin kannalla olivat erityisesti naiset ja vanhempi väestö.

Lähteet: YLE Uutiset