Ympäristöministeriö löysäsi maaperän saastekriteerejä

Ympäristöministeriön kesäkuun alussa antamat uudet ohjearvot löyhentävät merkittävästi maaperän saastekriteerejä, kertoo sanomalehti Keskisuomalainen.

luonto

Esimerkiksi maaperän metallipitoisuus saa olla jopa kolme kertaa suurempi kuin entisten ohjeiden perusteella. Lyijyistä maaperää pidettiin ennen terveydelle vaarattomana, jos lyijypitoisuus oli korkeintaan 60 milligrammaa kilossa. Nykyisin jopa 200 milligramman lyijypitoisuudet saattavat jäädä puhdistamatta, jos konsultin perustelut ovat riittävät, lehti kertoo.

Lisäksi uusi asetus vähentää selkeitä pitoisuuksien raja-arvoja ja siirtää päätösvaltaa maaperän puhtauden arvioinnista konsultille.

Maaperän puhdistaminen on viime vuosina vähentynyt selvästi. Suomen luonnonsuojeluliiton luonnonsuojelusihteeri Tapani Veistola sanoo firmojen tienneen, että uusi asetus tulee olemaan aiempaa löysempi. Muuten maaperän puhdistuksia olisi tehty valtavan paljon enemmän. Veistola uskokin, että asetuksia löysättiin, jotta rakentaminen saastuneille maa-alueille helpottuisi. Helsingissä ja muissa kasvukeskuksissa on pulaa tonteista.

Maaperä on saastunutta muun muassa entisten huoltoasemien, teollisuuslaitosten, sahojen ja kyllästämöjen, romuttamojen, varikkojen, kasvihuoneiden ja ampumaratojen alueilla.

Suomen luonnonsuojeluliitto pelkää, että puhdistamistyöt vähenevät myös asuinalueilla ja leikkipuistoissa. Esimerkiksi hiekkalaatikoiden puhtautta on tutkittu samoin kriteerein kuin maaperän puhtautta.

Lähteet: YLE Uutiset