1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eduskunta varautuu työskentelemään viikonloppuna Tehy-kiistan vuoksi

Eduskunta on varautunut työskentelemään myös viikonloppuna, jos Tehy-kiistaan ei saada sopua. YLE Uutisten tietojen mukaan hallitus tuo eduskuntaan Tehyn työkiistaa koskevan lakiesityksen, jos sovittelulautakunta ei torstaihin mennessä saa sopua.

Kotimaan uutiset

Eduskunnan valiokunnat käsittelisivät viikonlopun aikana hallituksen esityksen ja ensi maanantaina järjestettäisiin ylimääräinen täysistunto, jossa asiaa käsiteltäisiin ensimmäisen kerran. Toinen käsittely olisi torstaina, ja tällöin laki hyväksyttäisiin.

Viikonlopun aikana eduskunnassa työskentelisivät eri valiokunnat. Mietinnön tekisi sosiaali- ja terveysvaliokunta. Lausunnot pyydettäisiin ainakin perustuslakivaliokunnalta.

Tehy ei toistaiseksi laajenna joukkoirtisanoutumisia Tehyn hallitus päätti puolestaan tiistaina, ettei järjestö laajenna joukkoirtisanoutumisia niin sanotulla toisella aallolla ainakaan toistaiseksi. Hallitus totesi, että osapuolet tähtäävät nyt ratkaisun etsimiseen sovitteluteitse. Toisen aallon joukkoirtisanoutuminen olisi koskenut viime viikolla kerättyjen uusien listojen mukaisesti yli 3 600:aa uutta tehyläistä jo mukana olevien noin 12 500:n lisäksi. Tehyn puheenjohtajan Jaana Laitinen-Pesolan mukaan järjestö aikoo nyt katsoa, kuinka sovittelulautakunnan työ kulkee ja syntyykö sitä kautta tulosta. - Me uskomme kyllä, että tämä meidän olemassa oleva uhkamme on jo sellainen, että sen pitäisi tuoda ratkaisuja. Mutta olemme myös sitten tarvittaessa valmiita laajentamaan, mutta toivomme sovitteluratkaisua, Laitinen-Pesola totesi. Uusien listojen mukaan joukkoirtisanoutumiseen osallistuvien osuus olisi kasvanut jo mukana olevissa paikoissa ja lisäksi mukaan olisivat tulleet uusina kohteina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Hyvinkään ja Porvoon sairaanhoitoalueet, Kymenlaakson keskussairaala, Kuusankosken aluesairaala, Keski-Pohjanmaan keskussairaala, Halikon sairaala, Paimion sairaala, Loimaan sairaala, Raision sairaala, Rauman aluesairaala, Kanta-Hämeen keskussairaala, Riihimäen sairaala, Lahden kaupunki, Mikkelin keskussairaala, Savonlinnan keskussairaala, Ähtärin sairaala ja Länsi-Pohjan keskussairaala. Jo aiemmin ilmoitetut mahdolliset irtisanoutumiset astuvat voimaan 19. marraskuuta. Sovittelulautakunnan työ jatkuu Tehyn ja kuntatyönantajan riitaa ratkova sovittelulautakunta jatkaa myös neuvotteluja päivän aikana. Lautakunta aloitti varsinaisen työnsä arkkiatri Risto Pelkosen johdolla maanantaina ja noudattaa hyvin niukkaa tiedotuslinjaa. Työtuomioistuimessa jatketaan puolestaan Tehyn ja kuntatyönantajan toisiaan vastaan nostamien kanteiden käsittelyä. Työtuomioistuimen Tehy-päätökset siirtyivät jälleen Työtuomioistuimen Tehy-päätöksiä puolestaan ei julkisteta vielä tiistaina. Sekä Tehy että Kunnallinen työmarkkinalaitos ovat nostaneet kanteet toisiaan vastaan. Kunnallisen työmarkkinalaitoksen mukaan joukkoirtisanoutumisessa on mukana myös virkasuhteisia henkilöitä, vaikka kunnallinen virkaehtosopimuslaki ei tunne joukkoirtisanoutumista työtaistelumuotona. Tehy puolestaan katsoo, että irtisanoutuneiden hoitajien työpaikkoja ei saisi julistaa haettaviksi, koska joukkoirtisanoutuminen on työtaistelutoimi, jonka tarkoituksena ei ole lopettaa palvelusuhteita lopullisesti. Kanteiden käsittely aloitettiin työtuomioistuimessa viime perjantaina. YLE Uutiset

Lähteet: Tehyn kiihtyvä taistelu palkkojen puolesta

Lue seuraavaksi