1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turkki muuttaa sananvapautta rajoittavaa lakia

Turkki aikoo muuttaa lakia, jota Euroopan unioni on arvostellut sananvapautta rajoittavaksi. EU on ollut huolissaan laista, joka määrittää rikokseksi turkkilaisen identiteetin ja Turkin instituutioiden loukkaamisen.

Ulkomaat

Lain nojalla on nostettu syytteitä kiisteltyä armenialaisten joukkomurhaa kommentoineita henkilöitä vastaan. Esimerkiksi tunnettua turkkilaista kirjailijaa Orhan Pamukia syytettiin vuonna 2005 oikeudessa turkkilaisen identiteetin loukkaamisesta, kun hän kommentoi lehtihaastattelussa kurdien ja armenialaisten kohtelua Turkissa.

Turkki on kiistänyt, että ensimmäisen maailmansodan aikaisissa väkivaltaisuuksissa armenialaisväestöä vastaan olisi ollut kyse kansanmurhasta. Armenialaisten mukaan sortotoimien uhrina kuoli 1,5 miljoonaa armenialaista. Turkin oikeusministeri Mehmet Ali Sahin sanoi hallituksen saaneen valmiiksi lakitekstin muokkaamisen ja esittelevän pian uudistuksen parlamentin hyväksyttäväksi. Euroopan komissio vaati tiistaina EU:n jäseneksi pyrkivää Turkkia nopeuttamaan uudistuksia. Laajentumiskomissaari Olli Rehn sanoi, että ponnistuksia tarvitaan erityisesti sananvapauteen, armeijan siviilivalvontaan ja uskonnollisten yhteisöjen oikeuksiin liittyvissä uudistuksissa. Turkki ja EU-maat aloittivat neuvottelut Turkin EU-jäsenyydestä kaksi vuotta sitten. Neuvottelujen ei uskota johtavan sopimukseen ennen vuotta 2014. AFP, Reuters, AP, DPA

Lue seuraavaksi