Hyppää sisältöön

Goncourt-kirjallisuuspalkinto Gilles Leroylle

Ranskan arvostetuin kirjallisuuspalkinto, Prix Goncourt, on myönnetty kirjailija Gilles Leroylle. Hän sai tunnustuksen teoksestaan Alabama Song.

Alabama Song kertoo yhdysvaltalaiskirjailija Francis Scott Fitzgeraldin puolison Zelda Fitzgeraldin lyhyeksi jääneestä elämästä kuuluisan miehensä rinnalla ja varjossa. Itsekin yhden romaanin julkaissut Zelda Fitzgerald kuoli tulipalossa mielisairaalassa 47-vuotiaana. Hän sairasti skitsofreniaa. Gilles Leroy on entinen toimittaja, joka on julkaissut kymmenkunta romaania sekä muita kirjoituksia. Syyskuussa vähin äänin julkaistu Alabama Song on menestynyt Ranskassa mainiosti, ja kirja on mainittu usean merkittävän kirjallisuuspalkinnon saajaehdokkaaksi.

Ranskankieliselle proosateokselle annattavan Goncourt-palkinnon myöntää kirjallisuusseura La Société Littéraire des Goncourt.

Ensimmäinen Goncourt-palkinto myönnettiin vuonna 1903. Vuosittain jaettavan tunnustuksen ovat saaneet muun muassa Marcel Proust (1919), Henri Troyat (1938), Simone de Beauvoir (1954), Michel Tournier (1970), Andreï Makine (1995) ja Jonathan Littell (2006).

YLE Uutiset