Rusi hämmästelee Suomen yhteyksiä Itä-Saksaan

Suomen poliittisen johdon salaisetkin päätökset vuotivat kylmän sodan vuosina sekä itään että länteen. Tohtori Alpo Rusin mukaan Itä-Saksaan tietoja vuotivat kommunistien ohella erityisesti sosiaalidemokraatit. Uuden kirjansa "Vasemmalta ohi" julkistamistilaisuudessa Rusi syytti presidentti Mauno Koivistoa jopa maanpetoksesta.

Kotimaa

Alpo Rusi sai sysäyksen Itä-Saksan tiedustelutoiminnan tutkimiseen sen jälkeen, kun hän vuonna 2002 joutui aiheettomasti vakoilusta epäillyksi.

- Halusin selvittää, ketkä suomalaiset ovat olleet yhteistyössä DDR:n kanssa. Ja nyt olen saanut omalla tavallani vastauksen siihen, Rusi kertoo.

Itäsaksalaisten tiedusteluraporttien perusteella Rusi listaa erityisesti sosiaalidemokraattien tiivistä yhteistyötä Itä-Saksan edustajien kanssa.

- Paavo Lipponen oli jo 1972 määritelty tärkeimmäksi panostettavaksi kontaktiksi. Hän oli asiakirjojeni valossa tammikuusta 1969 säännöllinen kontakti. Kyllä välitti hyvin herkkää informaatiota. Tätä kautta hänestä tuli arvokas kontakti DDR:lle, Rusi arvioi.

Koivisto teki maanpetoksen?

Rusi hämmästelee myös presidentti Mauno Koiviston yhteydenpitoa itäsaksalaisiin.

- Koivisto sanoo Ölznerille tammikuussa 1972, että minun hallitukseni olisi ilman muuta tunnustanut DDR:n, mutta valtaoikeuksiinsa vedoten Urho Kekkonen tyrmäsi sen joka kerran.

Tämä oli Alpo Rusille sensaatiomainen tieto.

- Siis että entinen pääministeri menee sanomaan DDR:n suurlähettiläälle, että me olisimme tunnustaneet jo, mutta Kekkonen vastusti.

Uuden kirjansa tiedotustilaisuudessa Rusi muistutti Koiviston vuotaneen vuonna 1970 Ruotsin suurlähettiläälle tiedon siitä, että Neuvostoliitto torjuu Pohjoismaiden Nordek-hankkeen.

- Se on sen lain mukaan, mitä minä olen lukenut, maanpetos, koska sen seurauksensa Kekkonen ilmiannetaan, Suomen hallituksen politiikka ilmiannetaan. Ja Kekkonen ehdottomasti halusi, että ei saa antaa ulos tietoa siitä, että Neuvostoliitto painosti Suomea Nordekissa.

Rusilla oma kytkös Neuvostoliittoon

Rusi kertoo myös omasta neuvostokontaktistaan 1970-luvun lopulla Kööpenhaminassa.

- Saunatapaamisia oli muutama,. Edustuston päällikön valvonnassa kaikki. Ja minä olin nuori diplomaatti, joka kokeilin, että minkälaista on olla tekemisissä neuvostodiplomaatin kanssa. Ja se loppui siihen.

Rusi ei pelkää KGB:n arkistoista paljastuvan mitään hänelle haitallista.

- No en varmasti. Minulla ei ole siellä edes Lobatsev-keskustelun perusteella kuin sitä sun tätä yleistä. Varoin häntä ilman muuta. Aidosti epäilin häntä ja se on mun raportoinnista luettavissa. Epäilin häntä, minkä takia olin hiljaa.

Lähteet: YLE Uutiset