Brasiliassa paljastui satojen miljoonien rahanpesu

Brasilian poliisi kertoo pidättäneensä tiistaina 19 henkilöä epäiltynä rahanpesusta verojen kiertämiseksi. Maan kerrotaan menettäneen verkoston toiminnan takia verotuloja miljardi realia eli noin 400 miljoonaa euroa.

talous

Kaksi pidätetyistä on Sveitsin kansalaisia. He ovat sveitsiläispankin palveluksessa. Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisijohto syyttää tapahtuneesta sveitsiläisiä rahoituslaitoksia ja väittää kaksikon toimineen pankkien valtuutuksella.

Rahoituslaitokset, joiden toimia tutkitaan, ovat UBS, Credit Suisse, siihen kuuluva Clariden sekä amerikkalainen AIG. Tutkinta alkoi sen jälkeen, kun seitsemän Credit Suissen työntekijää pidätettiin viime vuonna epäiltyinä rahanpesusta.

Muista nyt epäillyistä kymmenen on suurten brasilialaisyritysten johtajia, kuusi mustan pörssin rahanvaihtajia ja yksi brasilialaisen pankin palveluksessa. Brasilialaisyhtiöiden nimiä poliisi ei kerro, mutta sveitsiläinen UBS kertoo että yksi sen työntekijöistä on pidätetty.

Brasilian hallitus on alkanut suhtautua veronkiertoon entistä vakavammin. Myös aiemmin juuri Sveitsi on ollut epäilyjen kohteena.

Lähteet: AFP, AP