1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turkki täsmentämässä sananvapauslakejaan

Turkki aikoo muuttaa lakia, jota EU on arvostellut sananvapautta rajoittavaksi. Laki määrittelee rikokseksi turkkilaisen identiteetin ja Turkin instituutioiden loukkaamisen. Laki on ollut yksi jarru Turkin EU-jäsenyydelle.

Ulkomaat

Lain nojalla on nostettu syytteitä kiisteltyä armenialaisten joukkomurhaa kommentoineita henkilöitä vastaan. Kuuluisin syytetty on ollut Nobel-kirjailija Orhan Pamuk.

- Lainmuutos on valmis ja tuodaan parlamentin käsittelyyn pian, oikeusministeri Mehmet Ali Sahin sanoi CNN-Turk-kanavalle.

Keskustelu lainmuutoksen tarpeellisuudesta heräsi uudelleen tammikuussa, kun armenilaissyntyinen journalisti Hrant Dink ammuttiin työpaikkansa eteen. Kymmenettuhannet osallistuivat hänen hautajaisiinsa, mutta osa piti hänen mielipiteitään muun muassa juuri armenialaisten joukkomurhasta paheksuttavina.

- Ei ole hyväksyttävää, että kirjailijoita, toimittajia ja akateemikkoja syytetään kriittisistä, mutta täysin rauhanomaisista mielipiteistään. Pahamaineinen artikla 301 on kumottava tai sitä muutettava pian, EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn sanoi tiistaina.

Laki tuskin poistuu kokonaan asian arkaluontoisuuden vuoksi, mutta muutoksella haluttaneen vaikuttaa siihen, kuinka syyttäjät pystyvät lakia tulkitsemaan.

Rehn sanoi EU-jäsenyyttä tavoittelevien maiden tilaa arvioivassa vuosiraportissaan myös, että Turkilla on vielä parannettavaa myös muun muassa vähemmistöjen oikeuksien. EU edellyttää myös, että Turkki normalisoi suhteensa EU-maahan Kyprokseeen.

Lähteet: AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi