Hallitus pakottamassa tehyläiset töihin?

Hallitus antaa Tehyn työriitaa rajaavan lakiesityksen eduskunnalle perjantaina. Lakiesityksen mukaan viranomaiset voivat määrätä terveydenhuollon ammattilaisia työhön.

Kotimaa

Potilasturvalain tarkoituksena on taata potilaiden henki ja turvallisuus siinä tilanteessa, että hoitajien joukkoirtisanoutumiset toteutuvat.

Mikäli irtisanoutumiset toteutuvat Tehyn kaavailujen mukaan, ne vaarantavat potilaiden hengen ja terveyden ja johtavat väistämättä ihmishenkien menetyksiin tai vammautumisiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan jo ensimmäisten tuntien aikana saattaisi kuolla useita ihmisiä.

Vanhasen mukaan uutta lakia tarvitaan, koska kyseessä on poikkeuksellinen työtaistelu, joka aiheuttaa kuolemanvaaran puolustustuskyvyttömille kuten keskosille ja tehohoitoa tarvitseville.

- Jos suomalainen lainsäätäjä hyväksyisi tämän, mikä enää olisi kiellettyä? kysyy Vanhanen.

Vanhanen korostaa, että lain tavoitteena on ainoastaan rajata puolustuskyvyttömät kiistan ulkopuolelle.

Perustuslaki turvaa kansalaisille oikeuden työtaisteluun mutta se takaa myös oikeuden elämään. Lakiesitys merkitsee Vanhasen mukaan sitä, että eduskunta asettaa sairaaloissa olevien potilaiden hengen muiden arvojen edelle.

Poikkeuksellinen laki on tarkoitus saada valmiiksi eduskunnassa ensi viikon perjantaihin mennessä. Suurin oppositiopuolue, sosiaalidemokraatit, suhtautuu kriittisesti pakkolakiin.

Vanhanen vetosi samalla kiistan osapuoliin, jotta ne ratkaisivat tilanteen sopimalla. Riita palkankorotusten suuruudesta on hieman kaventunut sovittelulautakunnassa.

Lähteet: YLE Uutiset