Facebookissa tukiryhmä ampujalle, nettihäiriköt liikkeellä

Internetiin on ilmestynyt useita Jokelan surmiin liittyviä keskusteluja ja ryhmiä, ja myös nettihäiriköt ovat lähteneet liikkeelle. Facebook-nettiyhteisöön on perustettu Jokelan ampujaa sympatisoiva ryhmä "Jokela Highschool Shooting Sympathizers".

Kotimaa

Ryhmän jäsenet ilmoittavat, että ampujan teot olivat "rehellisiä ja järkeviä reaktioita nyky-yhteiskunnan kauhuihin". Ryhmään oli liittynyt torstaihin aamukymmeneen mennessä kymmenen ihmistä eri puolilta maailmaa.

Päivän mittaan verkkoon alkoi ilmestyä muitakin sivuja, joilla otetaan kantaa joko puolesta tai vastaan.

Internetin suositulle YouTube-sivustolle on puolestaan yön ja aamun aikana ilmestynyt videoita, joilla Jokelan surmaajan itsestään käyttämä Sturmgeist89-nimimerkki jatkaa elämäänsä.

Ampujan nimissä on muun muassa julkaistu uudelleen hänen "poliittinen manifestinsa" tunteja sen jälkeen kun ampuja itse oli saanut surmansa. Myös hänen sotapeleissä ja muissa yhteyksissä käyttämänsä muut nimimerkit ja niiden muunnelmat ovat tiuhaan esillä erilaisilla verkkosivuilla.

Monesti lähettäjän aitoutta on vaikea todentaa. Ainakin yhdessä tapauksessa nettikirjoittelua jatkaa ampujaksi tekeytyneenä jäljittelijä, jonka itsestään käyttämä tunnus on yhden kirjainmerkin verran erilainen kuin Jokelan koulun ampujalla.

Samalla kun nettipalvelinten ylläpitäjät ovat poistaneet aiheeseen liittyviä sivuja ja videoita, palaa niitä koko ajan eri muodoissa toisille verkkosivuille.

Esimerkiksi eräälle hollantilaissivustolle on koottu ampujan muualta poistettuja videoita, ajatuksia ja henkilötietoja. Palautteen määrästä päätellen tämänkin verkko-osoitteen ovat löytäneet sadat ihmiset.

Internetissä ennakoitiin Jokelan ammuskelua Internetistä löytyi useiden eri osoitteiden alla epäilyttäviä kirjoituksia ja videoita, joissa ennakoitiin Tuusulan tulevaa ampumavälikohtausta. Muun muassa internetin videopalvelussa YouTubessa ilmestyi jo ennen keskiviikkoista ampumavälikohtausta video, jossa mieshenkilö liikkuu ilmeisesti Jokelan koulun alueella. Keskiviikon aikana internetosoitteita on suljettu ja myös ampumavälikohtausta ennakoinut video on poistettu YouTubesta. Video löytyi internetistä nimellä "Jokela High School Massacre - 11/7/2007" eli "Jokelan lukion verilöyly". Videossa nähtiin ulkoilmakuvaa koulurakennuksesta. Seuraavaksi kuvassa oli kameraa aseella osoittava mieshahmo. Videot Youtubeen laittanut henkilö kuvaili profiilissaan ja myös muun muassa IRC-gallerian sivuilla itseään 18-vuotiaaksi suomalaismieheksi, joka "on valmis kuolemaan asiansa puolesta". Mies uhkasi eliminoida kaikki, jotka näkee "epäsopiviksi". Hän kertoi saaneensa tarpeeksi yhteiskunnasta eikä hän halua olla enää osa sitä. Mies käytti itsestään nimimerkkiä Sturmgeist89. Mies esiintyi internetissä nimellään, kuvallaan ja hän kertoi jopa syntymäaikansa. Hän myös ennakoi ihmisten tappamista useaan otteeseen. Osa miehen käyttämistä osoitteista on jo suljettu. Myös ampumavälikohtausta ennakoinut video on poistettu YouTubesta. YLE Uutiset