Poliisi kiistää viivyttelyn

Poliisi kiistää viivytelleensä koululaisten evakuoinnissa. Poliisi sanoo myös menneensä kouluun sisälle mahdollisimman nopeasti. Poliisi selittää aikataulua sillä, että se joutui turvallisuuden takia varmistamaan ensin, ettei ampujia ollut useampia.

Kotimaa

Poliisin erikoisyksikön päällikkön Heikki Porolan mukaan Jokelan koulu on laaja ja sokkeloinen, joten kaikki paikat oli tutkittava ja varmistettava että vaara on ohi.

Myös ampujan tekeminen vaarattomaksi oli poliisille vaikeaa. He eivät voineet ampua ammuskelijaa esimerkiksi jalkaan muun muassa sivullisille mahdollisesti aiheutuvan vaaran takia.

Koko ampumatapahtuman poliisi kertoo kestäneen noin 20 minuuttia. Kaikki ammuskelut tapahtuivat koulukeskuksen kahdessa ensimmäisessä kerroksessa, vaikka ampuja oli liikkunut myös kolmannessa kerroksessa.

Paikalla satakunta poliisia Operaatiota johtanut ylikomisario Kari Onninen Keski-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo, että poliisi tuli Jokelan koululle 10 - 15 minuutin kuluttua hälytyksestä. Poliiseja oli paikalla kaikkiaan satakunta, joista noin 25 tutkijoita ja kuulustelijoita. Ylikomisario Kari Onnisen mukaan poliisilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin edetä hallitusti ja tutkia tarkasti koulun laajat ja sokkeloiset tilat. Luokkia ja oppilaita oli paljon. - Sekä tilat että henkilöt olivat poliisille ennen tuntemattomat, joten evakuointi kesti nelisen tuntia, kertoo ylikomisario Kari Onninen YLE Uutisille. Ylilääkäri Eero Hirvensalon mukaan joukkosurmasta epäilty tuotiin sairaalaan keskiviikkona kello 14.45, mutta koulun piiritys jatkui ainakin kello 16:een saakka ja lapsia pidettiin koulussa suljetuissa tiloissa.

Lähteet: YLE Uutiset