KRP: Netin valvontaan ei riitä voimavaroja

Internetin sisältöjen valvonta ei ole tehostumassa tulevaisuudessakaan, arvioi keskusrikospoliisi. Poliisin on vaikea itse valvoa verkkosivustoja, vaan valvonta perustuu pitkälti saatuihin vihjeisiin.

Kotimaa

Keskusrikospoliisin tietotekniikkarikosyksikkö saa suomalaisilta vuodessa kolmisensataa vihjettä arveluttavista nettisisällöistä. Jokelan koulussa ammuskellut nuori paljasti aikeitaan netissä ennen painajaismaista tekoaan. Poliisissa toivotaan, että tapaus herättäisi ihmisiä antamaan vihjeitä aiempaa herkemmin.

- Minä toivon, että vihjeiden antaminen lisääntyisi. Meidän on täysin mahdotonta käydä läpi kaikkia keskustelupalstoja, blogeja ja sivuja, niitä on niin valtavasti, KRP:n rikosylikonstaapeli Jukka Mäkynen myöntää.

KRP sanoo, ettei se valvo mitään nettiyhteisöjä systemaattisesti. Suomessa poliisin resurssit valvontaan ovat vähäiset, kun verrataan moniin muihin EU-maihin.

- Määrällisesti meillä on tutkijoita ja työntekijöitä hyvin vähän, kun verrataan Saksaan, Ranskaan tai Keski-Euroopan maihin yleensä, Mäkynen sanoi YLE Uutisille.

Tilanne tuskin paranee tulevaisuudessa, vaikka tiedon, kuvien ja videoiden määrä paisuu netissä kaiken aikaa.

- Me menemme samoilla resursseilla kuin tähänkin asti. Voi kuvitella, että jos valvonta on nyt mahdotonta, niin aivan varmasti samassa tilanteessa ollaan vuodenkin päästä.

Lähteet: YLE Uutiset