1. yle.fi
  2. Uutiset

Suositut leluhelmet poistettiin kauppojen hyllyiltä

Suomen BR- ja Toys'R'Us-lelumyymälät ovat poistaneet alkuviikon aikana hyllyistään suositut Bindeez-leluhelmet, kertoo Helsingin Sanomat.

Kotimaan uutiset

Australilaisen, Kiinassa valmistetun levun vaaroihin havahduttiin, kun kaksi australialaislasta oli joutunut sairaalaan tajuttomina ja kouristelevina.

Tutkimuksissa todettiin, että lelu sisältää kemikaalia, joka elimistössä muodostaa erittäin vaarallista gamma-huumeetta. Se vaikuttaa keskushermostoon ja on hengenvaarallinen aikuisillekin.

Kaikkiaan ainakin kuusi lasta on on joutunut sairaalaan nieltyään askertaluun tarkoitettuja leluhelmiä Australiassa ja Yhdysvalloissa. Lelu on vedetty hyllyiltä myös ainakin Unkarissa ja Espanjassa.

Vielä ei ole varmuutta siitä, onko myrkyllistä ainetta myös Suomessa myydyissä Bindeez-leluhelmissä.

Bindeez-leluhelmiä on myyty Suomessa puolisen vuotta, ja niitä uskotaan löytyvän ainakin muutamasta tuhannesta kodista Suomessa. Jo syksyllä helmiä vedettiin myynnistä tukehtumisvaarav vuoksi.

Helmiä on eri tuotenimillä myytävänä ainakin 40 maassa. Australialaisen valmistajayhtiön mukaan on kunkin valtion ja maahantuojan asia päättää, poistavatko ne tuotteen kaupoista. Vielä viime kuussa siitä näytti olevan tulossa joulun hittilahja.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters, AP, DPA

Lue seuraavaksi