1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Palkittu romanialaisohjaaja haluaa tehdä riippumattomia elokuvia

Perjantaina saa Suomessa ensi-iltansa Cannesin filmijuhlilla pääpalkinnon voittanut elokuva 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää.Cristian Mungiun ohjaus kertoo 1980-luvun Romaniasta, jossa abortti oli rikos. Vaikka Cannes-voitto on vienyt ohjaajaa maasta toiseen ja maine voi poikia yhteistyötarjouksia, hän ei halua siirtyä valtavirtaelokuvien tekijäksi.

Romanialaisen Mungiun elokuvan budjetti oli vain vähän yli 600 000 euroa. Se ei ole estänyt elokuvan menestystä.

Tositapaukseen perustuva vahva tarina kertoo raskaana olevasta opiskelijatytöstä, jonka on tehtävä abortti. 1980-luvun Romaniassa abortti on laiton ja siitä voi saada jopa kymmenen vuotta vankeutta. Järjestelmä synnyttää vaarallisia puoskareita ja luo suunnatonta pelkoa, jota jotkut käyttävät hyväkseen. Opiskelijatytön abortti vie kierteeseen, jossa yhä ikävämmät salaisuudet ja teot seuraavat toisiaan.

Tuloksena on piinaava asetelma Nicolae Ceausescun johtamassa ankeassa kommunistivaltiossa, mutta suuria tunteenpurkauksia ei silti nähdä. Miksi kapinoida, kun se ei auta? Tärkeämpää on vain yrittää selviytyä.

Vuonna 1968 syntyneelle Mungiulle pakkovalta oli arkea koko lapsuuden ja nuoruuden, kunnes Ceausescun hallinto kaatui kansannousuun joulukuussa 1989.

- Me elimme normaalia elämää ja ratkoimme arkipäiväisiä asioita. Emme koskaan pohtineet syvemmin kommunismia tai puhuneet vapaudesta. Uskoimme, että kommunismi jatkuu ikuisesti. Ihmiset tekivät kompromisseja ja yrittivät hyötyä järjestelmästä, joka kohteli heitä huonosti, kuvailee Suomessa vieraillut Mungiu.

Vaikka voitto Cannesin festivaaleilla avaisi Mungiulle ovia suurempiin, ulkomailta rahoitettuihin filmituotantoihin, häntä se ei innosta. Suuret tuotannot ja yhteistyökumppanit söisivät päätösvaltaa liian monessa asiassa. Mungiu tekee mieluiten pienen budjetin riippumattomia filmejä, mutta hän ei tee niitä itselleen, vaan yleisölle.

- Haluan välittää elokuvieni katsojille tunteita. Elokuvan pitää kertoa tarinoita, ja mielellään merkityksellisiä. Saarnata ei kuitenkaan pidä, Mungiu korostaa.