Äänikynnyksen varmoja ylittäjiä vain kaksi

Huomio vaaleissa kiinnittyy nyt paljolti siihen, kuinka vahvan enemmistön Yhtenäinen Venäjä saa uuteen duumaan, sillä se vaikuttaa presidentin paikalta väistyvän Vladimir Putinin tulevaisuudensuunnitelmiin. Putin on sanonut voivansa mahdollisesti ryhtyä pääministeriksi presidenttikautensa päätyttyä.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Jos Yhtenäinen Venäjä saa parlamenttiin yli kahden kolmasosan enemmistön, puolue kykenee omin voimin muuttamaan perustuslakia. Se saattaisi tarjota Putinille tarpeeksi vahvan selkänojan pääministerin tehtäviin.

Venäjän poliittinen järjestelmä on presidenttivaltainen eikä pääministeri ole ollut erityisen vahva toimija Putinin aikana. Siksi onkin epäilty, aikooko Putin tosissaan pääministeriksi, vaikka uudeksi presidentiksi todennäköisesti nousee joku hänen läheisistä liittolaisistaan.

Vaaleihin osallistuu 11 puoluetta. Niistä parhaimmat mahdollisuudet seitsemän prosentin vaalikynnyksen ylittämiseen on Kremlin apupuolueella Yhtenäisellä Venäjällä ja kommunisteilla. Lisäksi mahdollisuuksia katsotaan olevan Oikeudenmukaisella Venäjällä ja Vladimir Zhirinovskin johtamalla äärikansallisella LDPR:llä. Nykyisessä tilanteessa oppositiohenkisillä liberaalipuolueilla Jablokolla ja SPS:llä tuskin on toiveita paluusta parlamenttipuolueiksi.

Levada-keskuksen lokakuussa tekemän mielipidemittauksen mukaan Yhtenäinen Venäjä saisi jopa 68 prosenttia äänistä, kommunistit 15, LDPR kuusi prosenttia ja Oikeudenmukainen Venäjä viisi prosenttia. Siten parlamenttiin pääsisivät vain Yhtenäinen Venäjä ja kommunistit.

Ehdolla ovat:

(siirryt toiseen palveluun)Yhtenäinen Venäjä (siirryt toiseen palveluun)
(siirryt toiseen palveluun)Kommunistinen puolue (siirryt toiseen palveluun)
(siirryt toiseen palveluun)Oikeudenmukainen Venäjä (siirryt toiseen palveluun)
(siirryt toiseen palveluun)Liberaalidemokraattinen puolue (siirryt toiseen palveluun)
(siirryt toiseen palveluun)Oikeistovoimien liitto (siirryt toiseen palveluun)
(siirryt toiseen palveluun)Jabloko (siirryt toiseen palveluun)
(siirryt toiseen palveluun)Muut ehdokaspuolueet (siirryt toiseen palveluun) <<< (siirryt toiseen palveluun)Vaalisivuston alkuun (siirryt toiseen palveluun)