1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Potilasturvakeskustelu kiihdytti mieliä eduskunnassa

Eduskunta kävi perjantaina iltapäivällä kiihkeän puolituntisen keskustelun hallituksen esittämästä potilasturvalaista. Vasemmisto-oppositio syytti hallitusta asettumisesta työnantajan puolelle terveydenhoitoalan työtaistelussa. Hallitusrintama puolestaan varoitti sairaanhoitajien työtaistelun johtavan ensi tunteina kuolonuhreihin.

Kotimaan uutiset

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok) mukaan hallituksella on perustuslain 22. pykälän mukaan velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin, koska Tehyn työtaistelu johtaisi ensimmäisestä päivästä lähtien kuolemantapauksiin.

Potilasturvatyöhön voitaisiin määrätä henkilöitä vain, jos muut keinot ovat osoittautuneet riittämättömiksi. Määräyksen antaisi lääninhallitus ja se olisi määräaikainen. Määräys olisi voimassa viikon ja se voitaisiin uudistaa, Risikko sanoi eduskunnassa.

Työhön määrätyn palkan pitäisi olla vähintään 1,3-kertainen verrattuna vastaavan työn tavalliseen palkkaan.

- Korvaus ylittäisi selvästi sen tason, minkä Tehy on asettanut palkankorotuksen tavoitteeksi, peruspalveluministeri Paula Risikko sanoi.

Hän arvioi lakiesityksen puuttuvan hoitohenkilökunnan henkilökohtaiseen vapauteen ja työtaisteluoikeuteen, jotka nauttivat perustuslain suojaa. Risikon mukaan lakia ei kuitenkaan tarvitse säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä.

- Oikeus elämään ja oikeus välttämättömään sosiaalihuoltoon menevät edellisten ohitse, Risikko sanoi.

Työnantajan puolella SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tarja Filatov syytti hallitusta työnantajan puolelle asettumisesta. - Hallitus puuttui neuvotteluihin tuomalla tämän lakiesityksen julkisuuteen ja kertomalla siitä, että tällä pakolla yritetään tilanne ratkaista. Se asettui suoraan työnantajan puolelle, Filatov sanoi. Hän oli myös varma, että hoitajat tekisivät sen hoivatyön mikä henkilökohtaisen turvallisuuden kannalta olisi välttämätöntä. - Noita ratkaisuja tässä tilanteessa pitää etsiä eikä tehdä keinotekoisia pakkolakeja, SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov vetosi. Kovaa politiikkaa Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Martti Korhonen arveli hallituksen halunneen riitauttaa terveydenhoitoalan työtaistelun. - Nyt te asetatte vastakkain potilasturvallisuuden ja rahan. Tämä on äärettömän kovaa politiikan tekoa, Korhonen arvosteli. - 2 700 miljoonaa euroa maksetaan velkaa pois ja hallitus sanoo, ettei ole rahaa hoitaa tällaista ongelmaa, Korhonen jatkoi. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen vetosi vielä hallitukseen, että se myöntäisi kunnille lisäavustuksia sairaanhoitajien palkkamenojen hoitamiseksi. Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Soini puolestaan piti tilannetta vakavana, hänen mukaansa hoitajia ei voi pakottaa työhön. - Asia ratkaistaan rahalla, ei pakkotyölailla, Soini sanoi. Pääministeri Matti Vanhanen vakuutti terveydenhoitoalan sovittelun jatkuvan lakiesityksestä huolimatta. Vanhasen mukaan esitys vedetään heti pois, jos sopimus syntyy. Höpö, höpö Keskustelu istuntosalissa oli sävyltään kiihkeää ja välihuutojen siivittämää. Loppupuheenvuorossaan peruspalveluministeri Paula Risikko muistutti kahden vuoden takaisesta lakijupakasta, jolla olisi pakotettu rajavartijat töihin Helsingin MM-kisojen ajaksi.. Tuolloin SDP:n uusi johtaja Eero heinäluoma oli valmis hyväksymään lakon lopettavan lain, mutta SDP:n eduskuntaryhmä lopulta sen torjui. - Älkää yrittäkö putsata itseänne tästä, höpö höpo, Risikko huuteli salimetelin yli. YLE Uutiset

Lue seuraavaksi