Norman Mailer on kuollut

Norman Mailer 1923 - 2007

kulttuuri

Yhdysvaltalainen kirjailija Norman Mailer on kuollut, kertoo hänen edustajansa. Mailer oli syntynyt 31.1. 1923.

Mailer oli tunnetuimpia yhdysvaltalaisia sodanjälkeisiä kirjailijoita. Mailer työskenteli myös toimittajana, kolumnistina, näytelmäkirjailijana, käsikirjoittajana ja ohjaajana.

1960-luvulla Mailer oli mukana kehittämässä ei-fiktiivistä journalismia, joka yhdistää tosiasiat kirjoittajan henkilökohtaisiin näkemyksiin ja kaunokirjalliseen tyyliin.

Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa kuuluvat mm. esikoisteos Alastomat ja kuolleet sekä ei-fiktiiviset kirjat Yön armeijat ja Pyövelin laulu. Mailer kirjoitti myös Pablo Picasson, Marilyn Monroen ja Lee Harvey Oswaldin elämäkerrat. Mailer tunnettiin myös Yhdysvaltain yhteiskunnan arvostelijana. Hän osallistui 1970-luvulla Vietnamin sodan vastaisiin mielenosoituksiin, minkä vuoksi hänet pidätettiin. Yön armeijat kuvaa juuri Vietnam-mielenosoituksia. Mailer voitti Pulitzer-palkinnon sekä Yön armeijoista että Pyövelin laulusta.

Mailer osallistui aktiivisesti yhteiskunnalliseen toimintaan ja vuonna 1969 hän pyrki New Yorkin pormestariksi. Hän ei kuitenkaan ei tullut valituksi.

Mailer oli naimisissa kuusi kertaa, lapsia hänellä on yhdeksän.

Lähteet: AP, YLE Uutiset