Vanhanen pohtisi aseiden hallussapitoa

Pääministeri Matti Vanhanen arvioi, että Jokelan koulun ampumistapauksen jälkeen aselakiin pitää harkita muutoksia. Pääministeri kertoi näkemyksistään Radiouutisten pääministerin haastattelutunnilla.

Kotimaa

Vanhasen mielestä pitää ratkaista, saako tarkkuusammuntaan tarkoitettuja aseita kotiin vietäviksi vai pitäisikö aseet säilyttää ampumaradalla.

- Minusta olisi hyvin harkittavissa sama käytäntö, joka joissakin maissa taitaa olla, että vain tarkkuusammuntaan käytettävien käsiaseiden säilytyspaikka voisi olla ampumaradoilla, sanoi Vanhanen.

- Metsästysasetta ei salassa pysty kuljettamaan, se on niin näkyvä. Mutta tällainen, jonka saa taskuun piiloon, niin on avoimesti asetettava kysymys, että miksi niitä saa olla ihmisillä kodeissa, ihmetteli Vanhanen.

Vanhanen on myös sitä mieltä, että aseenkantoluvan saaminen voisi sisältää varoaikoja tai käsittely olisi portaittaista. Tällöin luvan saaminen kestäisi nykyistä kauemmin, esimerkiksi useampia kuukausia.

Erilaisten internetsivustojen rooli on myös noussut esiin Jokelan tapahtumien jälkeen. Internetin valvonta vaatisi valtavan joukon sen seurantaan erikoistuneita henkilöitä, mikäli Jokelan kaltaisiin tapahtumiin voitaisiin ajoissa puuttua - jos sittenkään.

Pääministeri Vanhanen toivoo, että viranomaisvalvonnan sijasta nettisivustojen ylläpitäjät kantaisivat nykyistä enemmän vastuuta.

- Olisi jotenkin luonnollista, että kun nettisivustot toimivat tiedotusvälineen tapaan, niin siellä olisi päätoimittajavastuu. Sitten jos yritys, joka pitää niitä sivuja, ei pysty järjestämään sinne valvontaa, niin sitten harkitsee sitä, pitääkö yllä sellaista sivustoa.

Vanhasen mielestä viranomisten roolia täytyy pohtia:

- Jos tällä ampujalla oli kansainvälisiä kontakteja, joista nyt vihjaillaan, niin minkälaisella yhteistyöllä mahdollisesti ne keskustelut olisi saatu selville? Kaikkiaan tässä puhutaan siitä, että mikä on viranomaisten oikeus lisätä kontrollia aloille, jotka on perinteisesti käsitetty vapauden piiriin kuuluviksi. Samaa keskustelua, jota terrori-iskujen jälkeen on käyty: mikä on kontrollin ja vapauden välinen suhde?

YLE Uutiset