1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Gilberto Gil jättää Brasilian kulttuuriministerin viran

Muun muassa Grammyn ja ruotsalaisen Polar-musiikkipalkinnon voittanut brasilialainen muusikko Gilberto Gil eroaa maan kulttuuriministerin tehtävästä. Gilin äänihuulissa on havaittu polyyppi, jota hän jää parantelemaan ensi vuonna.

Gil valittiin yllätyksellisesti Brasilian kulttuuriministeriksi vuonna 2003. Hän perusti aikoinaan ystävänsä Caetano Veloson kanssa rockia ja bossa novaa yhdistäneen Tropicalia-liikkeen, ja Brasilian silloinen sotilasdiktatuuri vangitsi kaksikon vuonna 1968 kriittisten sanoitusten vuoksi. Gil ja Veloso lähtivät tämän jälkeen maanpakoon.

Viime vuosina 65-vuotias Gil on jakanut aikansa politiikalle ja musiikille. Hän on ollut keskeinen henkilö, kun tekijänoikeusasioissa on pyritty löytämään tasapaino digitaalisuuden aikakaudella. Musiikintekijänä hän haluaa suojella oikeuksia, mutta toisaalta hän haluaa kannustaa brasilialaista luovuutta uuden teknologian keinoin, ilman että tekijöiden oikeudet päätyvät mediajäteille.

Pori Jazzissa kesällä esiintynyt Gil kertoo, että huomasi ongelmia äänensä kanssa heinäkuussa.

- Ensimmäistä kertaa moneen vuoteen minun piti lähteä kiertueelle silläkin uhalla, että menettäisin ääneni. Se oli piinaavaa, muun muassa artisteja kuten Paul Simon, Beck ja David Byrne innoittanut Gil kertoo.