1. yle.fi
  2. Uutiset

Grammy-palkinto valmistautuu 50-vuotisjuhlaansa

Amerikkalainen Grammy-palkinto valmistautuu viettämään näyttävästi 50-vuotisjuhliaan. Vaikka viidettäkymmenettä Grammy-gaalaa vietetään vasta ensi helmikuussa, palkinnon juhlistus on aloitettu jo nyt.

viihde

Grammyt jakava Recording Academy eli musiikkialan ammattilaisten järjestö julkaisee marras-joulukuussa seitsemän suurta kokoelmaa Grammy-palkitusta musiikista. Palkinnosta on juuri julkaistu kattava historiikki ja Grammyistä on tehty myös kaksituntinen dokumentti.

Grammy-palkinto on yksi neljästä tärkeimmästä amerikkalaisista musiikkipalkinnoista. Sen voi saada erityisistä ansioista musiikin alalla.

Palkintoja jaetaan vuosittain yhteensä 108 kappaletta kolmestakymmenestä musiikin tyylilajista. Rockbändeistä eniten Grammyja on saanut U2 ja yksittäisistä artisteista Johnny Cash.

Grammyjä on myös arvosteltu, koska palkinnon sanotaan keskittyvän vain kaupallisesti kaikkein menestyneimpään musiikkiin. Lisäksi palkintoja jaetaan kriitikoiden mielestä liikaa.

Arvostelusta huolimatta Grammyt kiinnostavat yhä. Viime torstaina vietettiin Latinalaisen Amerikan musiikin omaa Grammy-juhlaa. Eniten palkintoja vei Juan Luis Guerra. Miehistä parhaan albumin palkinnon sai Ricky Martin ja naisista Laura Pausini.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi