1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Terrorismin vastainen lakialoite eteni Japanissa

Japanissa parlamentin alahuone on hyväksynyt kiistellyn terrorismin vastaisen lakialoitteen. Lakiehdotuksen mukaan Japanin laivasto voisi jatkaa Intian valtamerellä Afganistanin operaatioon osallistuvien amerikkalaislaivojen avustamista. Japanin laivasto on lähinnä tankannut Yhdysvaltain aluksia.

Lakialoite siirtyy seuraavaksi ylähuoneen käsiteltäväksi. Siellä sen hyväksyntä on epävarmaa, sillä ylähuoneessa on enemmistönä oppositio. Oppositio ja hallituspuolueet ovat pitkin syksyä riidelleet lakialoitteesta.

Lakiehdotus on tärkeä hallitsevalle liberaalidemokraattiselle puolueelle, LDP:lle, jotta se voi osoittaa tukeaan Yhdysvalloille sen taistelussa terrorismia vastaan. Japanin pääministeri Yasuo Fukuda tapaa loppuviikosta Yhdysvaltain presidentin George Bushin.

Japanin laivaston edellinen toimikausi Intian valtamerellä päättyi tämän kuun alussa ja kiistaa kauden jatkamisesta on pidetty koetinkivenä tuoreelle pääministeri Fukudalle.

Mielipidekyselyjen mukaan laivasto-operaatiolla on japanilaisten tuki: noin puolet vastanneista kannattaa sen jatkamista, kun taas vastustajia on noin neljäkymmentä prosenttia. Reuters, AFP, AP, YLE Uutiset