1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaiset luottavat tieteeseen, mutta eivät usko sen kaikkivoipaisuuteen

Suomalaisten enemmistö luottaa tieteeseen, mutta ei usko tieteen voivan ratkaista kaikkia ongelmia tai parantavan ihmisten turvallisuudentunnetta. Tämä käy ilmi tuoreesta tiedebarometrista. Suomalaisista tieteentekijöistä ylivertaisesti tunnetuin on genetiikan tutkija Leena Palotie.

Kotimaan uutiset

Vaikka usko tieteeseen on vankka, suurin osa suomalaisista ei juuri usko tutkimuksen parantavan ihmisten turvallisuudentunnetta. Barometrin mukaan vain hieman yli kolmannes suomalaisista arvioi, että tieteen avulla voi lisätä elämän turvallisuutta.

Hiukan yli puolet vastanneista arvelee, että tiede voi lisätä aineellista hyvinvointia ja kohentaa elintasoa, mutta tieteen kykyyn lisätä onnellisuutta suhtaudutaan pessimistisesti. 41 prosenttia vastaajista katsoo, ettei tiede voi merkittävästi kasvattaa ihmisten henkistä hyvinvointia ja onnellisuutta. Päinvastaisella kannalla on vain 24 prosenttia vastanneista. Suurin osa suomalaisista seuraa tieteen kehitystä Tuoreen tiedebarometrin mukaan yli 70 prosenttia suomalaisista seuraa tieteen kehitystä. Suosituimpia aloja ovat ympäristötutkimus ja lääketiede. Puolet vastanneista arvioi, että tiede pystyy esimerkiksi estämään ympäristön saastumista tai parantamaan ympäristön tilaa, epäuskoisia on hiukan alle kolmasosa. Tieteen kykyyn ratkaista ilmasto-ongelmat uskoo kuitenkin vain 36 prosenttia vastanneista. Noin puolet vastaajista arvelee, että tutkimuksen tasolla on ratkaiseva merkitys Suomen hyvinvoinnille. Lääketieteeseen ladataan kaikkein eniten odotuksia. Lähes kaikki vastanneet uskovat lääketieteen auttavan ihmiskuntaa vakavien sairauksien voittamisessa. Kriisien ehkäisemisessä tai ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistämisessä tieteeseen taas ei liiemmin uskota. Tutkijoista tunnetuin on Leena Palotie Suomalaisista tieteentekijöistä ylivertaisesti tunnetuin on genetiikan tutkija Leena Palotie. Kakkossijalla on varsinaisten tiedeyhteisöjen ulkopuolella toimiva tietotekniikan asiantuntija Linus Torvalds ja kolmantena avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja. Kolmen vuoden välein julkaistava tiedebarometri kartoittaa suomalaisten asenteita tieteeseen. Tämänkertainen barometri on järjestyksessä kolmas. Sen mielipiteet on kerätty viime keväänä ja kesänä. Kyselyyn vastasi noin 1 100 aikuista eri puolilta maata Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tieteen tiedotus -yhdistyksen tilaaman tutkimuksen on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy. Kyselyn virhemarginaali on 2 - 3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. YLE Uutiset Tiedebarometri 2007 verkossa (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi