1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Riskisynnyttäjiä lennätty Ruotsiin

Tehyn työtaisteluun varaudutaan lähettämällä potilaita ulkomaille. Ensimmäiset suomalaiset ovat jo saapuneet Upsalan yliopistosairaalaan. He ovat odottavia äitejä, joilla on edessä vaikea synnytys.

Kotimaan uutiset

- Vastasyntyneen lapsen siirtäminen keskoskaapissa on huomattavasti riskialttiimpaa kuin se, että lapsi siirretään äidin kohdussa, Naistenklinikan osaston ylilääkäri Erja Halmesmäki sanoo.

Suomalaispotilaita hoidetaan Ruotsissa joko Upsalassa tai Tukholman Karoliinisessa instituutissa. Ruotsista on neuvoteltu myös tehohoitopaikkoja vastasyntyneille ja hoitopaikkoja syöpälapsille, mikäli hoitajien irtisanoutuminen toteutuu eikä suojatyöntekijöitä saada.

Pienten lasten sydänleikkaukset aiotaan siirtää Bonniin Saksaan.

Viroon ei ole otettu yhteyttä Suomesta on oltu yhteydessä myös muualle Ruotsiin potilaiden sijoittamiseksi. Viroon ei sen sijaan ole otettu yhteyttä. Viron sairaanhoitajat eivät myöskään aio tulla mahdollisen työtaistelun aikana töihin Suomeen. HUS on arvioinnut, että ulkomaille joudutaan lennättämään viikossa 10 - 15 hengenvaarassa olevaa lasta. Lasten siirroista ei ole tehty vielä päätöstä. HUS:issa odotetaan vielä Tehy-lain tarkentumista, lasten ja nuorten sairauksista vastaava ylilääkäri Veli Ylitalo sanoo. - Mikäli kriittisiin pisteisiin saadaan suojatyöntekijöitä, lapsia ei välttämättä jouduta lähettämään ulkomaille. Tämä selviää loppuviikon aikana, Ylitalo sanoo. Uhkaava lakko estää jo nyt vastasyntyneiden vaikeat sydänleikkaukset. Mikäli tapauksia ilmenee, lapset siirrettäisiin Saksaan. - Vaikeita tapauksia ei aleta enää leikata, koska tiedämme, että lapset joutuvat olemaan leikkauksen jälkeen viikon tehohoidossa, Ylitalo selvittää. Potilaiden siirrot Suomessa painottuvat loppuviikkoon

Keskiviikkona Jorvin sairaalan lasten osasto ja lasten päivystys siirretään Lastenklinikalle. Pitkäaikaisia lapsipotilaita yritetään siirtää muihin sairaaloihin keskiviikkona.

Perjantaina Jorvin sairaalan synnytysosasto tyhjennetään Naistenklikalle ja Kätilöopistolle. Perjantaina kirurgian toimialalta suljetaan Herttonimen sairaalan Hyksin osastot, eli neljä leikkausalia ja kaksi vuodeosastoa.

Meilahden ja Jorvin sairaaloiden neurologian osastoja tyhjennetään pitkin viikkoa. Osastojen tyhjeneminen riippuu siitä, miten potilaille löytyy paikkoja muista pääkaupunkiseudun sairaaloista. Marian sairaala tyhjennetään kokonaan. Vielä on ratkaisematta, pidetäänkö erikoissairaahoito toiminnassa Marian sairaalassa.

Synnytyssairaalat lakkaavat Lohjalla ja Jorvissa.

HUS järjestää viestintäpäällikkö Riitta Lehtosen mukaan torstaina tiedotustilaisuuden potilaiden siirroista. Torstaina siirtoja pääsee myös kuvaamaan ja asianosaisia haastattelemaan.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi