1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansallisbaletti sai taiteellisen johtajan Tanskasta

Kansallisbaletin taiteelliseksi johtajaksi on nimitetty Kenneth Greve. Hän on nykyään Tanskan Kuninkaallisen baletin ensitanssija ja balettimestari.

kulttuuri

39-vuotias Greve aloittaa Kansallisbaletin johdossa ensi vuoden elokuun alussa. Hänen määräaikainen sopimuksensa on nelivuotinen ja siihen sisältyy optio kahden vuoden jatkosta.

YLE Uutisten haastattelussa Greve kertoi haluavansa liittää balettikoulun nykyistä vahvemmin Kansallisoopperaan. Tätä nykyä balettikoulu toimii oopperan ulkopuolella.

- Tiedän balettikoulusta sen, että se on erillään Kansallisoopperasta sekä fyysisesti että hallinnollisesti. Se täytyy muuttaa. Balettikoulu on koko baletin perusta. Eihän uutta taloakaan voi rakentaa hauraalle pohjalle. Haluan, että balettikoulu on osa Kansallisbalettia, sillä meidän täytyy tietää, millaisia oppilaita on kasvamassa, Greve linjasi Helsingissä heti nimityksensä jälkeen.

Henkilöstö kannatti Greven valintaa yksimielisesti

Baletin taiteellinen johtaja päälliköi ja kehittää Kansallisbalettia sekä vastaa sen ohjelmiston taiteellisesta suunnittelusta. Baletinjohtaja toimii oopperan pääjohtajan Päivi Kärkkäisen alaisuudessa. Pääjohtajalle kuuluu vastuu Kansallisoopperan toiminnan yleisestä johtamisesta ja taloudesta.

Kansallisoopperan säätiön hallitus esitti Kenneth Greveä baletin johtajaksi kaksi viikkoa sitten. Ennen päätöstä hallitus kuuli oopperan henkilöstöryhmiä. Kaikki lausunnon antaneet ryhmät kannattivat Greven valintaa yksimielisesti.

Greveä ehdottanut Kansallisoopperan säätiön hallitus on perustellut valintaansa sekä Greven vahvalla klassisen baletin tuntemuksella että hänen kokemuksellaan nykytanssista. Lisäksi hänellä on erinomaiset kansainväliset kontaktiverkostot, hallitus arvioi.

Kansallisbaletin nykyisen johtajan Dinna Bjørnin kausi päättyy heinäkuun lopussa 2008.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi