1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tehy-vääntö hämmentää muita järjestöjä

Tehyn meneillään olevat työsopimusneuvottelut saattavat vaikuttaa myös muiden kunnallisten järjestöjen sopimuksiin. Esimerkiksi Julkisalan koulutettujen liiton Jukon puheenjohtaja Erkki Kangasniemi muistuttaa, että Tehy ei voi tehdä sellaista sopimusta, joka takaisi Tehyn jäsenille muita kunta-alan liittoja enemmän rahaa.

Kotimaan uutiset

YLE Radio 1:n Ykkösaamu-ohjelmassa haastateltu kunnallisen työmarkkinalaitoksen neuvottelupäällikkö Elina Vartiainen-Hynönen muistuttaa, että samoissa tehtävissä toimiville henkilöille ei voida kovin pitkään maksaa eri palkkaa.

Muut järjestöt ovat olleet huolissaan asemastaan, toisaalta Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola moitti tiistaina muita palkansaajajärjestöjä Tehyn neuvotteluihin sotkeutumisesta.

Julkisalan koulutettujen liiton Jukon puheenjohtaja Erkki Kangasniemi suomi keskiviikkona ankarasti Tehyn oikeutta solmia sopimus, joka antaisi Tehyn jäsenistölle muita kunta-alan liittoja enemmän rahaa. Kangasniemi myöntää, että kun hänen järjestölleen OAJ:lle sorvattiin sopimusta, varmistettiin samalla, että lisärahaa saattaa vielä olla tulossa.

- Otin huomioon, että jokin taho saattaa jättää lakkovaroituksen. Järjestelmä on sellainen, että meillä on kunnallinen yleinen virkaehtosopimus, jossa on osapuolina neljä pääsopijajärjestöä. Pääsopimus on yhä voimassa, Kangasniemi muistuttaa.

Kangasniemen mukaan sellainen sopimus, jolla ainoastaan Tehyn jäsenet saisivat palkankorotuksen, ei ole mahdollinen.

Lisäksi perushoitajien järjestön Superin puheenjohtaja Juhani Palomäki sanoo, ettei Tehyllä ole oikeutta neuvotella Tehyyn kuulumattomien palkoista.

- Hoitajia on enemmistö muissa liitoissa kuin Tehyssä. Eli Tehy ei voi neuvotella tai saada sellaista sopimusta, että he voisivat sopia muiden hoitajien palkoista, Palomäki huomauttaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi