1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tehyläisillä marsseja ja mittava työtaisteluavustus

Tehyläiset sairaanhoitajat järjestivät tänään keskiviikkona mielenosoituksen työehtoneuvottelujensa vauhdittamiseksi. Tehy aikoo myös maksaa irtisanoutuville hoitajille poikkeuksellisen suurta työtaisteluavustusta.

Kotimaan uutiset

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola vahvistaa, että avustus olisi päivässä suuruudeltaan 60 euroa. Neljässä viikossa irtisanoutuvalle maksetaan jo 1 680 euroa. Avustus maksetaan Tehyn työtaistelurahastosta. - Tässä tilanteessa se on oikeudenmukainen summa. Jäsenistöltä ei ole tullut juurikaan vaatimuksia, valtuusto ja hallitus ovat pohtineet tason. Meillä on työtaistelurahasto jota on kartutettu ja se on hyvässä kunnossa, tarkoitettu tällaisiin tilanteisiin, Laitinen-Pesola kertoi Keski-Suomen Uutisille keskiviikkona. - Työtaistelun kesto ei ole siitä kiinni että rahat loppuisivat. Tavoite on että kiista ratkaistaan ennen kuin se alkaakaan, tai että se ratkeaa mahdollisimman pian jos se pääsee alkamaan. Esimerkiksi Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä irtisanoutuvia hoitajia on noin 600. Työtaisteluavustus tulisi maksamaan viikossa Tehylle pelkästään Keski-Suomessa noin kaksi ja puolisataa tuhatta euroa. Helsingissä, Porissa ja Tammisaaressa mielenosoitusmarssit Kaikki Helsingin suurimpien sairaaloiden tehyläiset hoitajat, jotka voivat irrottautua työtehtävistään, poistuivat työpisteistään ja lähtivät klo 15 alkaneelle mielenosoitusmarssille. Marssit suuntautuivat kohti Tehyn Helsingin aluetoimistoa Mannerheimintie 27:ssä. Yksi mielenosoittajaryhmä saapui keskustaa kohti Meilahden sairaaloista ja toinen Hesperian ja Töölön sairaaloista. Myös Tammisaaren sairaaloiden henkilöstöä ilmoittautui ulosmarssiin. Tammiharjun sairaalan mielenosoittajat marssivat Länsi-Uudenmaan sairaalalle. Tehyn HUS:n aluepäällikkö Helena Leppänen sanoo, että mielenosoituksen tarkoitus on Leppäsen mukaan patistaa kuntatyönantaja aitoihin ja vastuullisiin neuvotteluihin. Samalla kysytään hallitukselta ja eduskunnalta, onko ns. pakkolaki näiden ainoa vastuunotto. Porissa Tehyn sikäläisen aluetoimiston järjestämään soihtukulkueeseen osallistui tukijat mukaan lukien runsaat 400 marssijaa. Kulkue tunnuksella "pakkolakia vastaan" marssi kauppatorilta keskustan läpi Luvianpuistokadulle Porin ammattioppilaitoksen eteen. Opiskelijat vastustavat Tehy-lakia

Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat vastustavat eduskunnassa käsittelyssä olevaa lakiesitystä potilasturvallisuuden takaamiseksi.

Opiskelijat keräävät netissä nimiä lakia vastustavaan adressiin.

Opiskelijoiden mukaan ajatus potilasturvallisuuden takaamisesta on oikea, mutta keinot väärät. Allekirjoittaneet eivät halua opiskella alalle, jossa lain nojalla voidaan rikkoa ihmisten perusoikeuksia eikä alan vaihto ole mahdoton ajatus. Sosiaali- ja terveysalan tulevaisuuden näkymät ovat jo nyt huonot matalan palkkauksen vuoksi, adressissa todetaan.

Adressin oli allekirjoittanut keskiviikon puoleenpäivään mennessä vajaat 700 henkilöä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi