Jokelan ammuskelu voi pahentaa mielenterveysongelmista kärsineiden nuorten tilannetta

Tuusulassa Jokelan koulussa sattunut joukkosurma on pahentanut monien jo ennestään mielenterveysongelmista kärsivien nuorten tilannetta. Jokelan ammuskelutapauksen vaikutukset riippuvat siitä, millaisia häiriöitä tai vaikeuksia nuorella on taustallaan, sanoo lastenpsykiatri Raisa Cacciatore.

Kotimaa

Cacciatoren mukaan osa nuorista työstää tragediaa aggressioasiana hyvin aktiivisesti. He pohtivat ja prosessoivat asiaa esimerkiksi tekemällä viedoita nettiin ja keskustelemalla.

- Osa nuorista, jotka ovat ehkä menossa psykoottiseen suuntaan ja eristäytymässä, saavat Jokelasta mallia ja alkavat miettiä, pitäisikö tehdä täsmälleen samalla tavalla, Cacciatore kertoo.

Erilaisia reaktioita Cacciatoren mukaan lisäksi osa pelokkaista, empaattisista ja voimakkaasti tuntevista herkistä nuorista ahdistuu. He eläytyvät kaikkiin traumoihin, itkevät ja voivat alkaa pelätä koulua, aseita ja monenlaisia muita asioita. He haavoittuvat syvältä ja työstävät asioita pitkään kuten kaikkien tragedioiden jälkeen. Mielenterveysongelmista kärsivä nuori voi reagoida Jokelan kouluammuskeluun myös huolestumalla omasta kyvystään selviytyä järkytyksestä. Johtava psykologi Rasmus Lilja Lasten ja nuorten sairaalasta sanoo, että huolestuminen saattaa nostattaa jopa pelon siitä, että pystyisikö itsekin umpikujaan ajauduttuaan samanlaisiin tekoihin kuin kouluammuskelija. Liljan mukaan kaikki reaktiot tapahtuneeseen ovat jollakin tavalla normaaleja sen vuoksi, että ihmisellä on oikeus reagoida asioihin sillä tavalla kuin hän reagoi ja kaikki tunteet ovat sallittuja. - Monet nuoret eivät reagoi Jokelan tragediaan mitenkään, eikä se kosketa heitä millään tavalla, ja se on ihan tavallista, Lilja toteaa. Apua SPR:n katastrofirahaston kautta Suomen Punainen Risti on päättänyt ohjata varoja henkisen tuen antamiseen Jokelassa katastrofirahastostansa kautta. Katastrofirahaston tilinumerot ovat: Nordea 221918-68000, Sampo 800019-225005, Okopankki 578007-111649, Aktia 405511-11397, Suupohjan Osuuspankki 473047-230189, Handelsbanken 313130-1199025. Lahjoituksen yhteyteen tulee merkitä "Jokela". YLE Uutiset