1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Toimihenkilöunioni aloittaa Tehyn työtaistelun tukitoimet

STTK:lainen Toimihenkilöunioni on asettunut tukemaan Tehyn työtaistelua. Unionin puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan unioni haluaa olla tukitoimien päänavaajana monia ihmisiä kuohuttaneessa lakkoasiassa.

Kotimaan uutiset

Toimihenkilöunioni ei ole ryhtynyt mihinkään konkreettisiin työtaistelutoimiin, mutta Rinteen mukaan unioni on Tehyn pyytäessä valmis myös työtaisteluihin. Rinne kritisoi voimakkaasti eduskunnan Tehy-lakia, joka hänen mukaansa hyökkää perinteistä työtaistelutoimintaa vastaan.

Toimihenkilöunionin valtuuston puheenjohtaja Jukka Nyberg arvioi aiemmin torstaina, että tukitoimet kohdistuisivat sairaaloiden tietoliikenteeseen. Rinne ei unionin tiedotustilaisuudessa kuitenkaan vahvistanut tietoa.

Keskusjärjestö STTK ei toistaiseksi ole harkinnut omien tukitoimien aloittamista. STTK:sta kerrotaan, ettei Tehy ole apua myöskään pyytänyt.

Keskusjärjestön hallitus on kuitenkin valmis nopealla aikataululla puuttumaan tilanteeseen, jos tarvetta ilmenee. STTK korostaa kuitenkin, että jokainen liitto päättää mahdollisista tukitoimista aina itsenäisesti. STTK:n toimintaa rajoittaa jossain määrin se, että osa jäsenjärjestöistä on parhaillaan lakossa ja osalla työehtoneuvottelut ovat kesken.

Myös ERTOn puheenjohtaja tukee Tehyä Toimihenkilöliitto ERTOn puheenohtaja Tapio Huttula tukee Tehyä sen työehtokiistassa. Huttula vaatii tiedotteessaan valtiovallan toimenpiteitä, joilla Tehyn työtaistelu voitaisiin välttää. - Naisten palkkauksellinen tasa-arvo ei edisty ilman rahaa ja todellisia rakenteellisia muutoksia, Huttula toteaa. Hänen mukaansa palvelusektorin ongelma on se, että laadukkaan palvelun arvostus ja sen edellyttämä osaaminen eivät näy toimihenkilöiden tilipusseissa. Jos Tehy onnistuu tavoitteissaan, se on tehnyt suuren palveluksen koko sektorille. Mielenosoitukset Tehy-kiistassa jatkuvat Sairaanhoitajien työtaisteluun liittyvät mielenosoitukset jatkuvat torstaina. Esimerkiksi Turun seudun tehyläiset aikovat osoittaa mieltään Turun kauppatorilta alkavalla marssilla. Mielenosoitus alkaa Kauppatorilla kello 16.30 ja marssijat suuntaavat Turun VPK-talolle. Internetin Facebookissa liikkuu myös ilmoitus, jossa kehoitetaan saapumaan Eduskuntatalolle tukemaan Tehyn työtaistelua. Mielenosoitus Eduskuntatalon portailla alkaisi sen mukaan kello 15. Ilmoituksen mukaan mielenosoituksen takana on joukko huolestuneita kansalaisia, kansalaisjärjestöaktiiveja, hoitajia, kätilöitä ja opiskelijoita. Mielenosoituksia oli monella paikkakunnalla jo keskiviikkona. YLE Uutiset

Lue seuraavaksi