1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mitä kokoomus lupasi tasa-arvotuposta ennen vaaleja?

Tehyn työtaistelun yhteydessä on keskusteltu siitä, millaisia lupauksia kokoomus antoi ennen vaaleja hoitoalalle. Alla on lainaus YLE:n kokoomuksen vaalitentistä 9. maaliskuuta. Haastattelijoina ovat YLE:n toimittajat Ari Korvola ja Jyrki Richt, vastaajina kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ja silloinen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Maija Perho.

Kotimaan uutiset

Aiheena keskustelussa olivat tasa-arvotupo, palkankorotukset ja korotetut, korvamerkityt valtionosuudet kunnille. Keskustelussa puhutaan muun muassa hoitoalan ja opettajien palkankorotusten suuruudesta ja niiden vaikutuksesta valtiontalouteen.

YLEn toimittaja Ari Korvola on esitellyt korotusmallin, joka veisi rahaa 500 miljoonaa euroa (videon kohta 26:29 - 28:25). ---------------------------------------------------- Katainen: Riippuu tietysti siitä kuinka paljon te haluatte niitä palkkoja korottaa. Me emme tietysti voi sanoa suoraan, että... Korvola: Voiko satasella nostaa? Perho: Kyllä varmasti pitää nostaa satanen ja toinenkin, on... Korvola: No sitten se on miljardi! Perho: Kuntaliitto on laskenut, että jos hoitoalan palkkoja, sairaanhoitajien ja perushoitajien palkkoja nostettaisiin 20 prosentilla se maksaisi bruttona 800 miljoonaa euroa.

Korvola: Kunnallinen työmarkkinalaitos kertoo, että ensinnäkin tämä korvamerkitseminen, he eivät ymmärrä miten tämä korvamerkitseminen ylipäätään on mahdollista, valtion lähettää kuntiin rahaa ettei ne käytä ettei käytä sitä urheiluhalleihin ja maastolatuihin...

Perho: Siksi se juuri pitää korvamerkitä ja sitoa tähän tuloratkaisuun. On selvä että kuntatyönantaja ei voi luvata eikä päästäkään näihin suurempiin korotuksiin ellei valtio kanna tästä osavastuuta…

Katainen: Korotetulla valtionosuudella...

Perho: Korvamerkityllä rahalla.

Richt: Tähän täytyy sanoa nyt niin kuin entinen mies että nähtäväksi jää.

Katainen: Hei nyt on pakko tohon koska syy miksi me olemme halunneet ottaa tämän tasa-arvotupon esille on se että me emme enää luota siihen, että pelkästään työnantajat ja työntekijäjärjestöt pystyvät pääsemään sellaiseen sopimukseen, jolla me hoidamme esimerkiksi hoitoalan palkat kuntoon. Meillä ei yksinkertaisesti hyvinvointiyhteiskunnassa ole varaa siihen, että noin 20 prosenttia koulutetuista hoiva-alan ihmisistä menee ulkomaille tai muihin ammatteihin...

Korvola: Ettekö te luota markkinatalouteen, että se hoitaa näitä asioita...?

Perho: Emme, koska me luotamme vastuulliseen markkinatalouteen

Katainen: Kyllä, ja me emme ole järjestelmäuskovaisia, tästä syystä me olemme sanoneet, että emme kuvittele, että kerralla tätä palkkaeroa ajetaan umpeen, koska se olisi tietysti vastuutonta luvata näin, mut me haluamme osoittaa selvästi suuntaa, et korotetuilla valtionosuuksilla keskimääräistä suuremmat palkankorostukset, kokoomus on siihen valmis.

Richt ja Korvola: Selvä, tahto on luja. Kokoomus kaivaa ne rahat sieltä valtion kukkarosta kuten markkinatalouspuolueen pitää.

Katainen: Kyllä me teemme siitä myös verotuloja.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi