Bangladeshin myrskyssä jo yli tuhat kuolonuhria

Bangladeshissa pyörremyrskyn vaatimien kuolonuhrien määrä on noussut yli tuhanteen, kertoo paikallinen uutistoimisto. Lisäksi satoja ihmisiä on loukkaantunut ja yhä kateissa myrskyn jäljiltä.

Ulkomaat

Hallituksella on vaikeuksia selvittää tarkkoja kuolleiden ja loukkaantuneiden määriä, koska puhelinlinjat ja sähköt ovat edelleen suuressa osassa tuhoalueita poikki.

Sidriksi nimetty sykloni iskeytyi Bangladeshin rannikolle torstain ja perjantain välisenä yönä ja jatkoi matkaa sisämaahan hieman heikentyneenä.

Myrsky sai aikaan korkean 1,2 metriä korkean nousuveden, joka tuhosi useita rannikkokaupunkeja ja pakotti viranomaiset evakuoimaan satoja tuhansia ihmisiä. Voimakas tuuli kaatoi puita ja sähköpylväitä ja repi asumuksia kappaleiksi. Viljelykset tuhoutuivat jäädessään veden alle ja kymmeniä kalastusaluksia ja satoja kalastajia on kateissa.

YK:n ruoka-apujärjestö WFP lähettää hätäapua 400 000 ihmiselle. Myös Bangladeshin hallitus, Punainen puolikuu ja muut avustusjärjestöt lähettävät apua tuhoalueelle. Avustusjärjestöt kertovat hätäavun perille toimittamisen olevan kuitenkin vaivalloista teiden ja puhelinjojen ollessa poikki.

Chittagongin ja Monglan satamat ja Chittagongin ja Dhakan lentokentät sen sijaan saatiin perjantaina avattua. Myrskyt riepottelevat köyhää Bangladeshia joka vuosi ja vaativat satoja kuolonuhreja.

Vuonna 1970 erityisen ankara sykloni vei hengen yli puolelta miljoonalta ihmiseltä. Vuonna 1991 myrsky tappoi 143 000 ihmistä. Heinä-syyskuussa Bangladeshia koettelivat tuhoisat tulvat, jotka veivät yli tuhannen ihmisen hengen.

Intian meteorologian laitos ennustaa myrskyn aiheuttavan edetessään myös Länsi-Bengalin ja Orissan osavaltiossa rankkasateita ja tulvia.

Lähteet: AP, AFP