1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Potilasturvatyöhön yli 2 600 henkilöä

Sairaanhoitopiirit esittävät yli 2 600 henkilön kutsumista potilasturvatyöhön, jos Tehyn työtaistelu alkaa 20. marraskuuta. Nimilistat on jo toimitettu lääninhallituksille.

Kotimaan uutiset

Eniten potilasturvatyöhön esitetään kutsuttavaksi hoitajia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, 753 ihmistä. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä kutsutaan töihin 398 henkilöä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 130, Satakunnan sairaanhoitopiirissä 125 ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä noin 170.

Muissa sairaanhoitopiireissä töihin esitetään kutsuttavaksi alle sata hoitoalan ammattilaista.

Lääninhallitukset aloittivat potilasturvatyöhön kutsuttavien henkilöiden kuulemisen heti, kun potilasturvalaki vahvistettiin perjantaina.

Kutsukirjeen saaneen hoitajan on kuitattava se vastaanotetuksi. Kirjeeseen on reagoitava vuorokauden kuluessa sen luovutuksesta. Määräajan kuluttua lääninhallitukset antavat määräyksen potilasturvatyöstä, jollei siihen ole potilasturvalain mukaista estettä. Määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla.

Potilasturvalain mukaan henkilö voidaan määrätä potilasturvatyöhön vain, jos muut keinot eivät riitä potilaiden hengen turvaamiseksi tai vakavien pysyvien vammojen ehkäisemiseksi. Käytännössä sairaanhoitopiirit joutuvat selvittämään kaikki muut keinot potilasturvallisuuden takaamiseksi, ennen kuin ketään voidaan määrätä potilasturvatyöhön.

Tehy-laki velvoittaa osan hoitajista töihin irtisanoutumisista huolimatta. Lääninhallitukset ovat valmiina toimittamaan hoitajille kirjallisen työhöntulomääräyksen viikonlopun aikana.

Moni hoitaja jää tavoittamatta

Monet hoitajat aikovat olla vapaa-ajallaan tavoittamattomissa. Tavoittamattomissa olo vapaa-ajalla ei ole laitonta.

Malmin sairaalassa Helsingissä kolmisenkymmentä vuotta työskennellyt osastonhoitaja epäilee, että lääninhallituksen kirje ei tavoita kaikkia hoitajia.

- Tiedän, ettei kukaan aio ehdoin tahdoin olla tavoitettavissa. Vapaa-aikanamme teemme mitä haluamme. Saatamme mennä maalle, sulkea puhelimen että saamme olla rauhassa, emmekä avaa ovea vieraille, osastonhoitaja Leila Nieminen Malmin sairaalasta sanoo.

Tehyn johto on sitä mieltä, että pääsääntöisesti työhönkutsu tulee hyväksyä.

- Lähtökohta on se, että lakia noudatetaan. Tehyn ammattiosastot ovat saaneet lausua mielipiteensä työnantajan valmiussuunnitelmista ja siitä, ketä työnantaja esittää määrättäväksi työhön, järjestöpäällikkö Kirsti Viljakainen sanoo.

Yksityisoikeuden professori Niklas Bruun Helsingin yliopistosta pitää tilannetta hyvin poikkeuksellisena.

- On aika harvinaista, että yksityisille henkilöille asetetaan uhkasakkoja. Tästä ei ole kovin paljon käytännön kokemusta. Kuvittelisin että kyseessä olisi korkeintaan kuukauden, kahden palkka, Bruun sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi