1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eduskunta hyväksyi potilasturvalain

Eduskunta on hyväksynyt kiistellyn potilasturvallisuuslain äänin 113 - 68. Äänestyksessä ei nähty yllätyksiä, sillä sekä hallituksen että opposition rivit pitivät eikä yksikään edustaja livennyt rintamasta. Äänestyksestä oli poissa 18 edustajaa. Oppositio vastusti lakia kiivaasti. Perustuslakivaliokunnan päätöksen mukaisesti laki voitiin säätää tavallisena lakina eli yksinkertaisella enemmistöllä.

Kotimaan uutiset

Presidentti Tarja Halonen vahvisti lain iltapäivällä presidentin esittelyssä. Halonen kertoi pitävänsä lain tekemistä hyvänä asiana, mutta toivoi samalla, ettei sitä tarvitsisi soveltaa.

- Silloin kun hallituksen esitys annettiin eduskunnalle, annoin jo oman lausuntoni. Totesin, että se on poikkeuksellisella aikataululla ja tavalla tehty, mutta tämä on ollut monella muullakin tavalla poikkeuksellinen. Kun kysytään SAK:n entisenä juristina, olen ainakin tarpeeksi monta lakko-oikeustaistelua nähnyt, ei ole romanttisia kuvia suuntaan eikä toiseen, Halonen totesi presidentin esittelyn jälkeen.

- Sopu on edelleen mahdollista saada, sovittelija ja osapuolet ovat töissä. Sovun pitää olla kuitenkin joskus mahdollista, mieluummin nyt kuin myöhemmin, presidentti lisäsi.

Tehy-laki astuu voimaan lauantaina ja se on voimassa 31. päivään marraskuuta 2008 saakka. Lakia ei saa soveltaa terveydenhuoltoa koskevan työtaistelu-uhan päätyttyä.

Työhön irtisanoutumisesta huolimatta Potilasturvallisuuslain eli ns. Tehy-lain turvin terveydenhuollon ammattihenkilö voidaan määrätä työhön siitä riippumatta, onko hän irtisanoutunut, muusta syystä työelämän ulkopuolella tai toisaalla töissä. Tehy on arvioinut, että potilasturvatyön piirissä on noin 8 000 joukkoirtisanoutunutta tehyläistä. Hallituksen arvion mukaan heitä on 10 - 20 prosenttia irtisanoutuneista eli enintään 2 500. Sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa tänään noin kello 18, kuinka paljon hoitajia sairaanhoitopiirit ovat kutsuneet potilasturvatyöhön 20. marraskuuta alkaen, jos hoitoalan työtaistelu alkaa.

Lääninhallitukset valmistautuvat toimittamaan hoitajille kirjallisen työhöntulomääräyksen viikonlopun aikana. Osa hoitajista aikoo kuitenkin olla vapaa-ajallaan tavoittamattomissa.

Tehyn irtisanoutumiset astuvat voimaan ensi maanantain ja tiistain välisenä yönä, ellei sopua sitä ennen löydy.

Neuvotteluissa on edistytty sen verran, että tekstikysymykset on lähes ratkaistu. Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen mukaan näkemykset palkankorotuksista ovat silti edelleen kaukana toisistaan. Sovittelua jatketaan viikonloppuna.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi