Naispapin syrjintää puidaan ensimmäistä kertaa käräjillä

Hyvinkään käräjäoikeudessa syytetään Hyvinkään seurakunnan kappalaista, yhtä kirkkovaltuuston jäsentä ja seurakunnan jumalanpalveluksessa saarnaamassa vieraillutta pappia naispapin syrjinnästä.

Kotimaa

Syytteet liittyvät tapahtumiin Hyvinkään kirkon sakastissa viime maaliskuussa.

Kirkkoon saarnaamaan tullut miespappi kieltäytyi tuolloin työskentelemässä työvuorossa olleen Hyvinkään seurakunnan naispapin kanssa. Kirkon sakastissa käytiin kiivas keskustelu vain vartti ennen jumalanpalveluksen alkua.

Tilanne laukesi siten, että naispappi poistui paikalta. Hänen tilalleen jumalanpalveluksen ehtoollisavustajaksi hankittiin sijainen kirkkovieraiden joukosta.

Syrjinnästä syytetty miespappi kuuluu Suomen luterilaiseen evankeliumiyhdistykseen, joka ei hyväksy naispappeutta. Hänet oli kutsunut Hyvinkään kirkkoon saarnaamaan evankeliumiyhdistyksen paikallisosaston puheenjohtaja. Saarnapäivä oli yhdistyksen juhlapäivä.

Myös paikallisosaston puheenjohtajaa, kirkkovaltuuston jäsentä syytetään syrjinnästä. Syytteen mukaan nainen tuki miespappia ja sanoi naispapille, ettei hänen kuuluisi olla jumalanpalveluspaikalla.

Hyvinkään seurakunnan kappalaista, maaliskuussa kirkkoherran virkaa hoitanutta miestä taas syytetään työsyrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syytteiden mukaan kirkkoherran olisi tullut puuttua sakastissa syntyneeseen väittelyyn ja hoitaa tilanne siten, että työvuorossa ollut naispappi olisi saanut hoitaa tehtävänsä.

Syyttäjä vaatii syytetyille sakkorangaistusta. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllisyytensä. Naispappeutta vastustavat vetosivat käräjäoikeudessa uskonnonvapauteen. Seurakunnan kirkkoherra taas tunnusti, ettei osannut kiiretilanteessa, sakastissa vietetyssä varttitunnissa, ottaa vastuuta ja ratkaista asiaa.

Syyskuussa 2006 piispainkokous ohjeisti, ettei miespapeilla enää ole oikeutta kieltäytyä työvuoroista naispappien kanssa. Hyvinkään käräjäoikeus antaa nyt ensimmäisen maallisen tuomion tasa-arvosta kirkon työvuoroissa.

Lähteet: YLE Uutiset