1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Georgian uudeksi pääministeriksi nousee vaikutusvaltainen pankkiiri

Georgian presidentti Mihail Saakashvili on erottanut pääministeri Zurab Nogaidelin. Uudeksi pääministeriksi presidentti nimitti vaikutusvaltaisen pankkiirin Lado Gurgenidzen.

Ulkomaat

36-vuotias Gurgenidze on toiminut yksityisen Bank of Georgia -pankin hallituksen puheenjohtajana. Pankki on ainoa Lontoon pörssissä noteerattu georgialaisyritys.

Georgiaan toissa viikolla julistettu poikkeustila päättyi perjantaina. Presidentti Saakashvili julisti poikkeustilan poliisin hajotettua opposition mielenosoituksen väkivaltaisesti pääkaupungissa Tbilisissä.

Mielenosoitukset ja riippumattomat uutislähetykset oli poikkeustilan aikana kielletty. Yhdysvallat ja monet Euroopan unionin maat arvostelivat jyrkästi poikkeustilan julistamista.

Georgian parlamentti päätti poikkeustilan lakkauttamisesta torstaina. Maassa on määrä järjestää ennenaikaiset presidentinvaalit tammikuun alussa.

Presidentti Saakashvili nousi valtaan rauhanomaisessa ruusuvallankumouksessa vuonna 2003, ja hän on nauttinut kansainvälistä arvostusta. Viime aikoina Georgian demokratian tila ja vallan keskittyminen presidentin käsiin on kuitenkin herättänyt ihmetystä länsimaissa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi