Bangladeshissa ehkä tuhansia myrskyuhreja

Bangladeshissa pyörremyrskyn vaatimien kuolonuhrien määrän pelätään nousevan useisiin tuhansiin. Asiasta kertoi hallituksen hätätilavirasto varhain lauantaina. Virallinen uhriluku on 1 723, mutta esimerkiksi satoja kalastajia on edelleen tietymättömissä.

Ulkomaat

Hätätilaviraston varajohtaja Shekhar Chandra Das kertoi lauantaina uutistoimisto AFP:lle, että viranomaiset odottavat lähipäivinä löytävänsä vielä "tuhansia ruumiita".

Paikallisten sanomalehtien kirjeenvaihtajatietojen mukaan uhriluku on vähintään 1 300:n ja kahden tuhannen välillä. Hallituksella on ollut vaikeuksia selvittää tarkkoja kuolleiden ja loukkaantuneiden määriä, koska puhelinlinjat ja sähköt ovat edelleen suuressa osassa tuhoalueita poikki.

Bangaladeshin asevoimat ovat ryhtyneet laajaan pelastusoperaatioon, jossa helikopterit ja sotalaivat etsivät kateissa olevia rannikkoseudun ihmisiä. Lisätehtävänä on avata Intian valtamereen johtavat joet, joilla uponneet alukset estävät normaalin liikennöinnin.

Sidriksi nimetty sykloni iskeytyi Bangladeshin etelärannikolle torstain ja perjantain välisenä yönä ja jatkoi matkaa sisämaahan hieman heikentyneenä.

Myrsky sai aikaan jopa 1,2 metriä korkean nousuveden, joka aiheutti laajaa tuhoa kolmessa suuressa rannikkokaupungissa ja pakotti avustusjärjestöjen sekä viranomaisten mukaan jopa 3,2 miljoonaa ihmistä evakkoon.

Voimakas tuuli kaatoi puita ja sähköpylväitä ja repi asumuksia kappaleiksi. Viljelykset tuhoutuivat jäädessään veden alle, ja esimerkiksi kymmenen miljoonan asukkaan pääkaupungissa Dhakassa sähköt olivat vielä lauantaina laajoilla alueilla poikki.

Ruoka-apua sadoilletuhansille YK:n ruoka-apujärjestö WFP lähettää hätäapua 400 000 ihmiselle. Myös Bangladeshin hallitus, Punainen Puolikuu ja muut avustusjärjestöt ovat lähettämässä apua tuhoalueelle. Avustusjärjestöt kertovat hätäavun perille toimittamisen olevan kuitenkin vaivalloista teiden ja puhelinlinjojen ollessa poikki. Chittagongin ja Monglan satamat ja Chittagongin ja Dhakan lentokentät saatiin perjantaina sentään avattua. Myrskyt riepottelevat köyhää ja enimmäkseen alavaa Bangladeshia joka vuosi vaatien satoja kuolonuhreja. Vuonna 1970 erityisen ankara sykloni vei hengen yli puolelta miljoonalta ihmiseltä. Vuonna 1991 myrskyn seurauksena kuoli 143 000 ihmistä. Heinä-syyskuussa Bangladeshia koettelivat tuhoisat tulvat, jotka veivät yli tuhat ihmishenkeä.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset