1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hoitajia vaikea saada turvatyöhön

Sairaanhoitopiireillä on vaikeuksia löytää tarpeeksi hoitajia potilasturvatyöhön. YLE Uutisten saamien tietojen mukaan suojelutyöhön määrätyistä hoitajista oli lauantai-iltaan mennessä tavoitettu alle puolet. Sosiaali- ja terveysministeriö arvelee, että kaikki sairaanhoitopiirit eivät saa kokoon riittävästi hoitajia.

Kotimaan uutiset

Sairaanhoitopiirit ovat toimittaneet lääninhallituksille listat potilasturvatyöhön kutsuttavista hoitajista. Tämänhetkisten tietojen mukaan sairaanhoitopiirit tarvitsevat potilasturvatyöhön 2 398 hoitajaa. Lääninhallitukset aloittivat potilasturvatyöhön kutsuttavien kuulemisen perjantaina.

Lauantaina lääninhallitukset alkoivat saada potilasturvatyöhön kutsutuilta kuulemismenettelyyn liittyviä vastauksia. Lääninhallitusten sosiaali- ja terveysosastot työskentelevät myös viikonloppuna, jotta sairaanhoitopiirien työvoimatilanne saataisiin selvitettyä mahdollisimman pian.

Tehy on ilmoittanut noudattavansa potilasturvallisuuslakia ja kehottaa suojelutyöhön määrättyjä menemään töihin. Pois voi jäädä painavista henkilökohtaisista syistä.

Kuulemiskirjeitä on jaettu vuorossa oleville hoitajille sekä postitse kotioville. Hoitajilla on mahdollisuus käyttää kirjeen saatuaan vuorokauden mittainen kuulemisaika ennen päätöksen ilmoittamista. Jos hoitajat eivät suostu töihin, lääninhallitus antaa työhönmääräyskäskyn.

Hoitajien joukkoirtisanoutumiset uhkaavat alkaa maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Tehyn pääluottamusmies Kaija Haapsalo toteaa, että ilmoitus työhönmääräyksestä on otettu vastaan pettyneenä ja kiukkuisena.

Hoitajia tavoitettu epätasaisesti ympäri Suomea Eri sairaanhoitopiireistä on tavoiteltu hoitajia koko lauantain ajan.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä oli lauantaina kello 15:een mennessä tavoitettu 243 potilasturvatyöhön esitettyä henkilöä. Heistä 47 on antanut suostumuksensa, neljä on kieltäytynyt ja 192 vain allekirjoittanut saaneensa kirjeen. Velvoitettujen määräksi on kerrottu 400.

Lapin läänissä yritetään tavoittaa 95 hoitajaa. Heistä 30:lle oli klo 17 saatu toimitetuksi työmääräys. Hoitajien tavoittelu jatkuu illan ja alkaa uudestaan sunnuntaina aamulla.

Oulun läänissä potilasturvaturvatyöhön kutsutaan ensimmäisessä vaiheessa sata ihmistä kaikkiaan 239 aiotusta. Heistä on tavoitettu noin puolet, ja työ jatkuu sunnuntaina. Kirjeen vastaanottaneista muutama antoi oitis suostumuksensa. Valtaosin hoitajat jäivät vuorokaudeksi harkitsemaan.

Myös Itä-Suomen lääninhallitus on jatkanut terveydenhuollon henkilöstön tavoittelua. Itä-Suomen läänissä on tavoitettu 127 hoitajaa, joista vain muutama on suoraan antanut suostumuksensa. Samaten vain muutama on suoraan kieltäytynyt. Läänissä kutsutaan työhön kaikkiaan 250 hoitajaa.

Itä-Suomen läänin sosiaali- ja terveysneuvoksen Elli Aaltosen arvion mukaan hoitajille on annettu suositus siitä, että vuorokauden mietintäaika kannattaa käyttää. Määräysten toimittaminen on käynnistetty ja kuulemismenettelyn ilmoitusten antamista jatketaan.

Etelä-Karjalan keskussairaalan johtajaylilääkärin Markku Härmän mukaan hänen sairaalansa tilanne on hyvä. Hoitajia on määrä kutsua työhön 89: perjantaina tavoitettiin 39, ja lauantaina työ on jatkunut. Härmän arvion mukaan työmääräys on todennäköisesti lauantaina saatu perille lähes kaikille. HUSissa työmääräysten jako sujui hyvässä hengessä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että 210 hoitajaa on vastaanottanut työmääräyksestä kertovan kirjeen. Heistä kaksi ei ole allekirjoittanut sitä. HUS havittelee töihin 750:tä hoitajaa.

Hyksin henkilöstöjohtaja Helena Arinperä kertoo, että työmääräysten jakelu on käynnissä koko päivän eikä kieltäytymisiä ole juurikaan tullut.

Päijät-Hämeen keskussairaala on kutsumassa potilasturvatyöhön yhteensä 57 hoitajaa, joista toistaiseksi on tavoitettu vain kymmenesosa.

Länsi-Suomen läänissä tavoitettu alle puolet

Länsi-Suomen läänin sosiaali- ja terveysneuvos Pekka Paatero sanoo, että hoitajien työhön saaminen on huomattavasti hitaampaa ja hankalampaa kuin arvioitiin.

Länsi-Suomen läänissä on määrä tavoittaa 850 hoitajaa, joista on tavoitettu alle puolet. Määräyspäätöksiä hoitajille on kirjoitettu 120.

Esimerkiksi Tampereella yritetään saada töihin 398 hoitajaa, ja määräyspäätös on annettu 51 hoitajalle. Näistä 43 oli antanut suostumuksensa ja kahdeksan vastusti.

Paatero arvioi, että 20 - 25 prosenttia hoitajista vastustaa suojelutyöhön menemistä.

Keski-Suomen keskussairaalan suojatyölistalla on 93 hoitajaa. Paateron mukaan heistä vain muutamille kymmenille voidaan kirjoittaa työmääräykset huomenna. Paateron mukaan on mahdollista, että listaa laajennetaan huomenna, jotta työhön saataisiin tarpeeksi hoitajia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi