Laitinen-Pesola ja Salonius ennustavat lakon alkamista

Tehyn ja kuntatyönantajan välisessä kiistassa ei saatu aikaan sovintoesitystä pitkälle sunnuntain vastaiseen yöhön venyneissä neuvotteluissa. Valtakunnansovittelija Juhani Salonius uskoo, että hoitajien työtaistelu alkaa. Sovittelulautakunta kokoontuu tänään klo 12.

Kotimaa

Laitinen-Pesola pitää neuvottelutilannetta vakavana ja on samaa mieltä kuin valtakunnansovittelija, että työtaistelun alkaminen on melko todennäköistä, vaikka neuvotteluille onkin vielä aikaa.

- Kyllä mun täytyy tähän mielipiteeseen yhtyä, mutta toivoitaan nyt vielä, onhan tässä periaatteessa vielä neuvotteluaikaa jäljellä, sanoo Laitinen YLE Uutisille.

Laitinen ei ollut kuitenkaan halukas kommentoimaan, millaisista rahasummista puhutaan hoitajien palkkahaarukassa.

Sovittelulautakunta kokoontuu vielä tänään sunnuntaina puoliltapäivin katsomaan, olisiko asialle tehtävissä jotakin. Tiettävästi näkemysero palkkakiistassa on edelleen suuri sovun syntymiseen.

Joidenkin lautakunnan jäsenten mukaan tilanne on nyt vakava, mutta sunnuntain neuvotteluissa yritetään vielä etsiä ratkaisua.

Jos sovintoon ei päästä, tehyläisten sairaanhoitajien joukkoirtisanoutumiset astuvat voimaan maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Potilasturvallisuuslaki eli ns. Tehy-laki velvoittaa kuitenkin osan hoitajista töihin irtisanoutumisista huolimatta. Laki astui voimaan lauantaina. Eduskunta hyväksyi ja presidentti vahvisti kiistellyn lain perjantaina.

Kaikkiaan 12 800 hoitajaa uhkaa irtisanoutua työstään; potilasturvalain nojalla töihin ollaan kutsumassa heistä noin 2 400. Lääninhallitukset toimittavat hoitajille kirjallisia työhöntulomääräyksiä tämän viikonlopun aikana. Sairaanhoitajille ryhdyttiin toimittamaan työmääräyksiä jo perjantaina. YLE Uutiset